ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е завършил медицина през 1981 г. в София.

...
ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е завършил медицина през 1981 г. в София.
Коментари Харесай

Георги Михайлов: Името Георги е символ на храброст и победа

ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е приключил медицина през 1981 година в София. Има специалности по клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Участвал е в осъществяването на първите трансплантации на стволови кафези у нас. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови кафези във Франция, Германия и Австрия. Бил е народен съветник по клинична хематология. Носител е на почетна тапия " Лекар, на който българите имат вяра ". Бил е шеф на Болницата по хематология в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание от " Българска социалистическа партия за България ". Зам.-председател е на Комисията по опазване на здравето и член на Комисията по външна политика.

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

Ако човек влезе в една политическа платформа и не е уверен, че ще може да осъществя концепциите й, тогава той няма място в нея

- Г-н Михайлов, през днешния ден е Гергьовден. Честит имен ден! Как Вашите родители са избрали името Ви?

- В традициите на българското семейство е момчетата да се кръщават на дядовците си. Аз нося името на моя дядо проф. Георги Бояджиев. Баща ми също се споделя Георги. Гергьовден постоянно е бил уважаван извънредно доста в нашето семейство.

В цяла България има огромен пиетет към името Георги. Това е едно от най-хубавите имена в човешката история, защото е знак на успеха, на смелостта, на силата. Знаем, че Свети Георги е настойник на нашата войска, която се гордее с изключителни обичаи през столетията. Всеки, който носи името Георги, се старае да потвърди, че го заслужава. Стремя се с горделивост и достолепие да нося името и семейството си.
СНИМКИ ЛИЧЕН АРХИВ, Пред паметника на вокалиста на “Куин” Фреди Меркюри в Монтрьо
- Вие сте съумял доктор, който е избавил доста човешки животи. Какво Ви предизвика да " изневерите " на медицината и да се захванете с политиката?

- Отчаянието. След 35 години като деен доктор, на попрището на медицината, и то в най-тежките браншове като онкологията и онкохематологията. Независимо от персоналните ми триумфи, които съм постигнал в региона, в която работя, мечтаните от мен промени в опазването на здравето не се случиха.

Започнах трансплантацията на стволови кафези в България. Стараех се да бъда потребен на моите сънародници, на лечебните заведения, на родината си, само че опазването на здравето у нас стартира стремглаво да изостава в съпоставяне със страните от Европа, да не приказваме за световния развъртян свят. И си дадох сметка, че един доктор, колкото и да се старае да се развива и да оказва помощ на хората, в случай че страната не подкрепя опазването на здравето, той не може да се оправи със свои сили, даже и да работи със страховит екип. Да, отчаянието ме докара в политиката и стремежът ми да трансформира нещата, доколкото мога.

С горделивост и наслада споделям, че проф. Стефан Данаилов и Корнелия Нинова са хората, които ме насочиха към политиката. Благодарен съм им, тъй като мъдреците споделят, че мнозина са призвани, само че малко на брой са определени.

- Хората желаят бърза смяна във всички сфери на живота си. Вярвате ли, че Българска социалистическа партия ще успее да осъществя своите хрумвания и оферти в региона на опазването на здравето?
Ако човек влезе в една политическа платформа и не е уверен, че ще може да осъществя концепциите й, тогава той няма място в политиката. Дълбоко имам вяра, че Българска социалистическа партия ще успее да реализира предложенията си.
В момента се намираме в сериозен вододел в историята на XXI век. Светът е ужасно изменен и е доста динамичен. Преживяната международна здравна рецесия, ужасяващата война, която е наоколо до нашите граници, са фактори, които въздействат върху реализацията на всичко, освен на положението на опазването на здравето. Но аз имам вяра на сътрудниците си, с които работя, и на съдружните ни сътрудници, имам вяра в разсъдъка на цялата нация, че промяната ще се състои. Да, мъчно, доста мъчно ще е, тъй като тези, които управляваха страната преди нас, тотално занемариха цялата система на опазването на здравето.

Разбирам желанието на хората измененията да станат доста бързо, като с магическа пръчка. Минали са едвам четири и половина месеца от ръководството на тази коалиция. Мнозина ни укоряват, че в нея са събрани партии от разнообразни елементи на политическия набор, само че това е новата действителност. На доста места в Европа ръководят тъкмо такива обединения. В тях всяко решение и всяка политическа концепция се постанова посредством взаимни отстъпки към сътрудниците, с оглеждането й от всички страни.

Здравеопазването е доста комплицирано нещо. Даже в огромни страни с голям запас като Съединени американски щати провеждането на една промяна в бранша докара до доста огромни разтърсвания в цялото общество. И се наложи последващи ръководещи да поправят здравната промяна на някогашния американски президент Барак Обама, който преди години се опита и смяташе, че я е наложил.

Все още хората не осъзнават, че опазването на здравето се трансформира в решителен фактор в политиката, тъй като актуалните му благоприятни условия са големи, само че и средствата, които би трябвало да се заделят за промяната в него, са големи. Това основава поляризация в обществото като цяло в света и сред страните. Създава условия за емиграция по здравословни аргументи и предпоставки за тежка неравнопоставеност сред страните.

За страдание, и през днешния ден в Европейски Съюз едни страни имат повече благоприятни условия за лекуване на своите жители от други страни. В световния свят популацията стартира да застарява. По доста аргументи, в това число и метафизичен, раждаемостта, която е била по времето на нашите баби, през днешния ден отстъпва място на решението на фамилиите да имат по-малко деца. Това основава общество от зрели по-възрастни хора, които изискват доста огромни вложения в тяхното здраве. Неминуемо това ще наложи усъвършенстване в опазването на здравето даже в страна със непретенциозно население, каквато е България.

- Какви качества би трябвало да има човек, с цел да Ви бъде другар?

- Трябва да е самоуверен. Да е прям в границите на допустимото, несъмнено, тъй като прекомерната искреност не постоянно е позитивно качество. Като моментно положение, изключително в политиката, тя не постоянно е нужна, а от време на време - и нездравословна. Като всеки човек, съм излъчен от другари и по тази причина те останаха напълно малко, само че пък са същински.

- Гергьовден е ден на храбростта. Вие смел човек ли сте?

- Това могат да преценяват и да кажат хората към мен. Спомням си думите на моя татко, светла му памет, който споделяше, че единствено лудият не се опасява, а същинският човек преодолява страха си. Страхът е обикновено човешко възприятие, само че същинска храброст е да можеш да го преодолееш...

- Това оказва помощ ли в медицината и в политиката?

- Помага, само че не би трябвало да се прекалява, тъй като в политиката е доста значимо да можеш да балансираш по въжето. А още по-трудно е да запазиш равновесието.

- Смелостта характерно качество ли е на българина или по-скоро той е внимателен при вземането на решения?

- Българската нация е извънредно доста измъчвана през столетията. Голяма част от най-личните й хора са били избити. Това е грозно, ужасяващо събитие. Спомням си при едно посещаване на Царевец екскурзовод, който разказваше историята на Търновград, ми сподели, че след рухването му под иго, през идващите 200 години е имало към 50 въстания в този район. И голяма част от популацията е била избита от нашествениците.

И след Освобождението, след две национални произшествия и няколко преврата, в страната ни са станали съществени преобръщания на обществото с доста косвени жертви. Всичко това прави хората внимателни.

Ние се намираме безусловно на пъпа на света. Преди време придвижването на цивилизацията е станало от Изток на Запад. Сега става противоположното и Китай и Индия се трансформират още веднъж в големи международни сили. Когато цивилизацията се прекатурва, е доста мъчно да не бъдеш внимателен. Много е мъчно да бъдеш неразумно самоуверен, тъй като от всички страни те дебнат фактори, които желаят сурово да ти въздействат.
Какво е Вашето занимание? Занимавали сте се с фехтовка... Какво обичате да вършиме в свободното си време?На среща с футболистите от юношеската футболна школа на “Пирин”
- Бях деен състезател доста години. След това продължих любителски да спортувам. Спортистите са доста обременени от тежките натоварвания. Организмът им е привикнал на високи обороти и когато спрат дейна спортна активност, настъпват доста съществени здравни проблеми. В тази връзка си припомням думите на мой другар и доктор от националния тим, който споделяше: " Две неистини господстват из света - че спортът е здраве и че децата са наслада. " Това, несъмнено, е философска поговорка, само че ми направи доста мощно усещане, тъй като професионалният спорт фактически трансформира напълно обмяната на индивида и аз го почувствах върху себе си сега, в който стопирах да спортувам. Но... заниманието ми продължи да е спорт и най-много спорт.

Разбира се, доста обичам да чета. Дълги години се бях откъснал от литературата, от философските книги. Не е загадка, че в случай че искаш да станеш добър експерт във всяка една сфера, съвсем от самото начало би трябвало да поглъщаш голям размер информация. Но, за наслада, в последните години още веднъж се върнах към четенето и това ми доставя огромно наслаждение.

- Ако би трябвало да определите самичък себе си с четири думи, какви биха били те?

- Много ми е мъчно, тъй като, без да се преувеличавам, мисля, че съм много комплицирана и спорна персона. Но бих споделил за себе си, че съм човек, който се отличава с честност към дълга си, отговорност към работата, обич към хората, почит към децата.

- Какво ще пожелаете на имениците и на българите за Гергьовден?

- Здраве. Едва ли някой по-добре от един доктор може да осъзнае какво значи да загубиш здравето си. Здравето е на-важното нещо и за него би трябвало да се борим всеки ден, тъй като то не е даденост като слънцето, което посрещаме всеки ден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР