Георги Костадинов безспорно е един от националите ни, оставили най-сериозна

...
Георги Костадинов безспорно е един от националите ни, оставили най-сериозна
Коментари Харесай

Костадинов: Не съм обиден на Левски, а само на двама души в клуба! Нека не постъпват с Роси като с Люпко

Георги Костадинов несъмнено е един от националите ни, оставили най-сериозна следа през миналите международни квалификации. Мечката съумя да накаже футболни сили като Холандия и Швеция, а мнозина към този момент виждат в негово лице и новият огромен водач на " трикольорите ". Дни преди края на календарната година халфът приказва пред сътрудниците от " Топспорт " за протичащото се в Макаби (Хайфа), за спомените от Левски и бъдещето на националния тим.

- Георги, изминаха няколко месеца, откогато си в Макаби (Хайфа). Каква е равносметката ти до този миг? Успя ли да свикнеш със спецификата на локалния футбол?

- От една страна, съм удовлетворен от обстоятелството, че се трансфорах в главен футболист през цялото време и взех присъединяване във всичките ни мачове до травмата ми в дербито. От друга страна, съм отчаян, че мястото ни в класирането не е това, което чакаме. Най-голямата специфичност са климатичните условия. От май до октомври е извънредно горещо, само че пък зимата е много мека и приятна.

- Разкажи ни малко повече за град Хайфа и Израел като цяло.
- Израел е страхотна страна. Има много забележителности, хората са топли, гостоприемни и доста прочувствени. Храната е доста вкусна и разнообразна. Това чувство на непрекъснат спор в цялата страна, което се основава от задграничните медии, не дава отговор на действителността. Напротив, тук е много умерено и спокойно. Хайфа, дръзвам да настоявам, е най-красивият град в Израел. Разположен е сред планината Кармел и Средиземно море. Градът е доста поддържан, чист и се отличава с превъзходните Бахайски градини.

- Какви са задачите на твоя Макаби през този сезон? Събрани сте много добра футболисти, само че към днешна дата се намирате надалеч от краткотрайните водачи Апоел Бер Шева и вашият градски противник - Апоел. Каква е повода?
- Целите пред отбора постоянно са купа и купа. В тима сме събрани много качествени футболисти, само че сме от къс интервал време дружно. През миналото лято към отбора се присъединихме над 10 нови футболисти и към момента не сме се напаснали един към различен. Липсва ни баланс и неизменност, които съм уверен, че ще реализираме в идните седмици.

- Изградили към този момент база за съпоставяне сред българския и израелския футбол? Има ли нещо по-което ги превъзхождаме и респективно изоставаме по отношение на тях?
- Това, което ми прави усещане, е, че много от тимовете не играят на личните си терени, тъй като и тук тече промяна за модернизиране на спортните уреди. Основната разлика е, че тук против по този начин наречените " дребни тимове " се играе много по-трудно, което прави шампионата доста по-интересно.

- Преди да подпишеш с Макаби, имаше ли възможност да облечеш екипа на различен задграничен отбор. Тогава настойчиво се говореше за твой трансфер в Полша или Русия?
- Имах съответни предложения от клуб от Втора Бундеслига, едни от водещите тимове в Португалия и Дания, два гранда от Кипър, две солидни оферти от Русия и други, само че избрах Макаби Хайфа, тъй като дава отговор на манталитета ми. Гранд в Израел с чудесни почитатели, борещ се за трофей всеки сезон.

- В персонален проект, няма по какъв начин да отречеш, че този квалификационен цикъл с националния тим беше повече от сполучлив за теб. Разписа се против огромни тимове като Швеция и Франция. Приемаш ли изказванията, че България към този момент си има своя " Нов Костадинов "?
- Чувствам се задоволен от работата си в националния тим и то освен тъй като се трансфорах в голмайстор на тима макар позицията, на която играя, само че и тъй като демонстрирах неизменност, а на такава огромна сцена това е най-трудното и значимо нещо. Честно казано, не обръщам внимание на изказванията и сравненията. За мен е значимо да потвърдим, че България още веднъж има място измежду участниците на огромен конгрес.

- Според теб какво не ни доближи, с цел да се преборим за присъединяване в баражите? Не смяташ ли, че може би летвата беше вдигната прекомерно високо макар тежката група, в която бяхме попаднали?
- Няма по какъв начин да отговоря еднопосочно на този въпрос. Да, попаднахме в най-тежката група, само че пък играхме извънредно мощно точно против водещите тимове. Смятам, че главното, което ни лиши от класиране, бе неналичието на неизменност и религия в личните сили.

- Мнозина настояват, че България би трябвало наложително да се класира на Евро 2020. Като един от водачите на отбора, съгласно теб подготвени ли сме за такава виновна задача?
- Смея да настоявам, че поставихме добра основа през миналия цикъл. Победите над Холандия и Швеция ни вдъхнаха самочувствие, което ще ни бъде от изгода в идните квалификации. Убеден съм, че с доста труд и задружие имаме сили да се класираме на Европейското през 2020.

- Няма по какъв начин да не те върна и на тематиката " Левски ". Следиш ли какво се случва с отбора от " Герена "? Не бяха ли малко обидни последните ти дни в клуба?
- Разбира се, че проследявам протичащото се на " Герена ". Там оставих късче от себе си. От първия до последния ден бях доста благополучен в Левски посредством обичта на почитателите, уважението на чиновниците в клуба и моите съотборници. Останах афектиран само от некоректното държание на двама души, само че никога от клуба.

- Според теб ще успее ли Делио Роси да поведе Левски към вярната посока на развиване? Към днешна дата резултатите и играта не демонстрират нещо сходно...
-Силно се надявам Левски да успее да завоюва купата и да съкрати дистанцията игрово с Лудогорец и ЦСКА. Това, че съм играл в Левски, не ми дава право да проучвам дали е подобаващ Делио Роси. Лесно е да се подлага на критика в профил и да се дава ум, само че в действителност никой не е вътре в съблекалнята и няма по какъв начин да знае за какво треньорът взима едно или друго решение. Хората би трябвало да схванат, че който и да е треньор, би трябвало да работи на мира, а не да се основават съзнателно интриги и да се разрушава подготвен тим, както стана при Люпко Петрович.

- Кои бяха твоите най-хубави мигове с Левски и след прочут интервал от време, можем ли още веднъж да те забележим със " синята " фланелка?
- Със самото си стъпване на " Герена " усетих отговорността и величието на Левски. Всеки един миг бе специфичен и ми е много мъчно да дефинира най-хубавия. Убеден съм, че един ден ще осъществя една от фантазията си - да стана първенец и с Левски.

- Мнението ти за Първа лига, ще продължи ли превъзходството на Лудогорец и през тази акция?
- Лудогорец не е на същото равнище от предишния шампионат. ЦСКА се обиграха и към този момент са много покрай тях. Битката за първото място ще е до самия край, само че може би опитът на Лудогорец ще се окаже решителен в заключителната фаза на шампионата.

- Като човек, мощно обвързван с футбола в района, за какво отдавна няма един мощен тим от Бургас, който да има сериозна роля в българското състезание? Нефтохимик непрекъснато клати сред двете финансови крайности.
- Темата с бургаския футбол е много мъчителна за мен. Вярвам, че е извънредно значимо Община Бургас да се заема съществено с тази тематика и да се сложи здрава основа, а всички знаем какво значи това - нов стадион и нова база. Несериозно бе да се наливат милиони в първия тим на Нефтохимик, а тимът да гостува на личния си стадион и децата в школата да упражняват на учебни площадки. Аз съм горделив, че съм от академията на Нефтохимик, тъй като тя построява освен футболисти, само че хора със мощен темперамент. Не отнемайте опцията на нашите деца да получат това образование!

- Годината е към своя край. Каква е персоналната ти равносметка за нея?
- Годината за мен бе динамична и значима. Бях изправен пред много тествания, само че ги преодолях и калих още повече характера си. Доволен съм от постигнатото в нея и се надявам идната да е още по-добра.

- Какви са футболните фантазии на Георги Костадинов? Целите ти през този сезон?
- Желанието постоянно е било да съм здрав, с цел да работя крепко и да надвивам всеки мач. Това е методът да осъществя задачата си - да се класираме на Евро 2020 и да подвигна купа с Макаби Хайфа!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР