Георги Иванов е глобален маркетинг директор в консултантската компания Commetric,

...
Георги Иванов е глобален маркетинг директор в консултантската компания Commetric,
Коментари Харесай

Георги Иванов: Много брандове правят кампании в метавселената само защото е модерно

Георги Иванов е световен маркетинг шеф в консултантската компания Commetric, профилирана в региона на медийния разбор и премерване на репутацията. Сред клиентите й са Coca-Cola, Samsung, Verizon, Orange, McKinsey, Citi Bank, Amnesty International и други Георги Иванов е измежду лекторите на която ще се организира на 2 юни 2022 година В рамките на събитието той ще отговори на въпроса дали рекламното позициониране на марките в по този начин нашумялата метавселена, съставлява действителна бизнес опция за тях или е просто PR интензивност. Тази година ще се организира в Sofia Tech Park в хибриден формат, който разрешава и наличие онлайн, и следене от отдалеченост. Билети и повече информация за събитието може да видите на и във. Лекцията ви в границите на конференцията Ecommerce and Retail Summit ще бъде обвързвана с връзката в метавселената. Защо точно в този момент стана толкоз настоящо да се приказва за матавселена и да се влагат пари в нея?
Основно тъй като част от технологиите, които съставляват метавселената, като да вземем за пример NFT, имат преескпонирана известност заради забележителния брой сполучливи истории за приложението им в информационните тактики на известни марки от разнообразни промишлености. Затова чакам през идващите 10 години да ставаме очевидци на периодически пикове в известността на метавселената като идея.
Имат ли хората действителен интерес към метавселената или по-скоро марките се пробват да я наложат в желанието си да бъдат новаторски?
Множество потребителски проучвания през последната година демонстрират, че болшинството консуматори в доста страни считат, че марките би трябвало да имат солидно цифрово наличие и добре развита софтуерна инфраструктура, с цел да бъдат сполучливи в бъдеще. Много от тези консуматори също по този начин декларират, че усещат марките, които имат цифрово наличие, по-близки.

Истината е, че до момента в който потребителските настройки задават посоката на възможните бъдещи промени, с които марките биха могли да се сблъскат във взаимоотношенията си с потребителите, доста марки се хвърлят да вършат акции в метавселената непременно, единствено тъй като е съвременно, или тъй като съперниците им го вършат.
Реклама
Когато вземат решение каква тактика да имат за метавселената, марките би трябвало да се запитат не какви какви NFT да пуснат, или с коя платформа да си партнират, а какъв проблем от потребителска позиция желаят да адресират с акцията си. Най-голямата неточност, която наблюдваме сега е, че доста марки в метавселената натъртват на комерсиалните оферти, а не на потребителското преживяване.
Какви са изгодите за марките да вършат акции в метавселената?
В момента рискът от преескпониране на изгодите за марките в метавселената е значителен заради обстоятелството, че 3D потребителското прекарване на множеството платформи в метавселената към момента не е на задоволително положително равнище, с цел да докара до по-голяма повсеместност в потреблението им.

Все отново, най-честите изгоди за марките са, че могат да основат свое пространство в метавселената, посредством което да доближат до консуматори, които няма по какъв начин да доближат по различен метод, най-много по-младите от поколението Z. Могат да пускат в приложимост виртуални артикули, посредством които да изследват и квантифицират търсенето на интереса към възможни физически артикули. Могат да прибавят нови виртуални услуги, които основават добавена стойност за към този момент съществуващи артикули, могат да образоват по автентичен метод потребителите си за артикули и дела. Най-иновативни сега са фирмите от бранша на първокласната мода и много от тях към този момент задават трендовете за другите браншове.
Как се трансформираха измерителите за успеваемост на връзката, които наблюдават фирмите?
Разликата сред в този момент и преди пет и повече години, е че в този момент разполагаме с доста повече данни и модели за разбор на това кои са моторите на успеваемостта на връзките. Разполагаме с задоволително доказателства, че основна за успеваемостта на връзките е творчеството, или това, което назоваваме " изобретателна успеваемост. "
Реклама
За страдание, изобретателната успеваемост на връзките през последните 10 години спада заради засиления фокус върху краткосрочните акции и резултати, и обвързваните с тях метрики.

Креативната успеваемост зависи от три неща: бюджет, дълготрайност на акцията и брой канали. От позиция на премерване на резултатите, фокусът се измества от премерване на изходните параметри на дадена акция (напр. ангажираност в обществените мрежи, генериран трафик, и др.) към премерване на бизнес резултатите и евентуалното влияние на акцията.
Бихте ли дали образец за една информационна рецесия на XXI век, която е вярно овладяна?
Пример за добър спешен PR през последните няколко години е казусът с KFC във Англия от 2018 година, когато за прочут интервал от време компанията имаше дефицит на пилешко месо заради логистични проблеми, и беше принудена да затвори краткотрайно повече от половината си обектите в Обединеното кралство.

Тогава информационният екип на KFC разгласява голям брой реклами в най-четените вестници на Острова, като смени подредбата на буквите в логото на марката, тъй че вместо KFC, да написа FCK, иронизирайки рецесията. KFC не побърза да трансферира виновността, да вземем за пример на доставчиците си, а вместо това се извини на клиентите си и пое цялата отговорност. Създаде специфичен раздел в уеб страницата си, в който потребителите да ревизират по кое време най-сетне е пристигнало пилешко в най-близкия до тях ресторант, а в обществените мрежи отговаряше навреме на всички въпроси.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Компании 3 Свят 1 Предприемач 2 Свят 3 Политика Реклама А друга, която поради неверни реакции се е задълбочила?
Може би най-яркият образец за неприятен спешен PR e реакцията на Boeing след случая със 737 MAX 8 на Етиопските авиолинии през март 2019 година, когато самолетът се разруши югоизточно от Адис Абеба, убивайки всичките 157 души на борда. Това беше вторият тежък случай с този модел когато през октомври 2018 година 737 MAX 8 на индонезийската самолетна компания Lion Air също се разруши, отнемайки живота на 189 души.

Въпреки че още първите следствия на двата случая демонстрират евентуална засечка на системата за стабилизиране по време на полет, Boeing не пое никаква виновност и в първите си спешни известия настояваше, че 737 MAX 8 е изцяло безвреден. След още няколко следствия, европейските и американски регулатори взеха решение да забранят потреблението на този модел самолети. Едва тогава Boeing сподели, че е по-добре моделът да остане на земята като " превантивна мярка ". Така вместо компанията самодейно да спре употребата на модела, което е потвърдено добра процедура при появяването на продуктови недостатъци, тъй като демонстрира отговорност и грижа за потребителите, тя остави регулаторите да свършат това. По този метод Boeing се появи като безотговорна компания, за която най-важни са облагите, и призна грешките си едвам откакто те бяха открити от държавните органи.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР