Георги Чолаков, който ще стане новият председател на ключовата инстанция

...
Георги Чолаков, който ще стане новият председател на ключовата инстанция
Коментари Харесай

Георги Чолаков: Колегите са кривите огледала, в които всеки ден се оглеждам

Георги Чолаков, който ще стане новият ръководител на основната инстанция - Върховния административен съд (ВАС) съобщи, че ще заложи на съдийското самоуправление при всяко решение в съда. Новият състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) повтори през днешния ден избора на предходния и реши да предложи на президента Румен Радев да назначи Чолаков за началник на съда, който управлява всички актове на властта.

След съвещанието Чолаков съобщи пред публицисти: " Аз ще разгадавам на сътрудниците, аз съм тяхна номинация. Те са моите криви огледала, в които аз всеки ден се оглеждам. Те ще ми споделят къде бъркам и къде не. Смятам, че дружно можем да реализираме доста ". Подчерта, че ще държи на съдийското самоуправление при всички решения в съда, освен наложителните по закон.


Според Чолаков процедурата по избора му е вярна. Обясни, че се е провела по метод, по който е решил съветът - със задаване на спомагателни въпроси към определения от предходния състав на Висш съдебен съвет. " Аз считам, че това е процедурата, която е написана в закона ", изясни той. След като президентът Румен Радев е върнал процедурата, Висш съдебен съвет е трябвало точно да предложи наново същия претендент, в случай че той събере нужното болшинство, изясни Чолаков. Днес " за " него гласоподаваха 20 индивида, а четирима бяха " срещу ". По закон нужното болшинство е от 17 гласа.

Спор за процедурата имаше на предходните съвещания на съвета като имаше три версии какво би трябвало да направи новият състав на кадровия орган - да преизбере Чолаков, да го изслуша дружно с другия препоръчан тогава претендент - Соня Янкулова. Третият обсъждан вид бе за започване на процедурата изначало - с покачване на нови номинации, чуване и гласоподаване.

Иначе Чолаков отхвърли да разяснява решението на Радев да върне процедурата на съвета, защото президентът не е изложил претекстове за дейностите си. Той разяснява и типа на земите, които употребява в Балчишко, които бяха част от " разпитването му " от съвета. Новият началник на Върховен административен съд съобщи, че те са аграрни, за които получава лихва от кооперация. Всичко това е в данъчната ми декларация, изясни Чолаков. Повече за имотния сюжет към Чолаков четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР