Георги Банов Снимка: 24 часаГеорги Банов, 24 часа“На стадиона, когато

...
Георги Банов Снимка: 24 часаГеорги Банов, 24 часа“На стадиона, когато
Коментари Харесай

ЦИК защо мълчи? Код в устата ли държи?

  Георги Банов Снимка: 24 часа
Георги Банов, „ 24 часа “

На стадиона, когато единият тим дръпне в резултата и публиката на другия замлъкне, се чува един прочут рефрен “Сектор “Х ” за какво мълчи, … в устата ли държи? ”. Сега ролята на смълчаните почитатели се извършва много сполучливо от партийните назначения в така наречен Централна изборна комисия.

От близо месец страна и парламент се тресат от кавги към гласуването в България. Отношение взеха даже животновъдите от Долно Камарци, само че тези, определени тъкмо за това, мълчат.
В една естествена страна ще има светкавична реакция дали секциите, за които водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ приказва от парламентарната естрада, съществуват,каква е повода за грешките в тях
 

и впрочем, и впрочем. Същото се отнася и до документите, развявани от лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Да, но не, както споделяше Петко Бочаров. От ЦИК съблюдават някаква омерта по незнайни аргументи. Или пък са знайни. Явно партийните назначения са за това нашите хора да прибират едни заплати и по-късно да ни вадят едни протоколи. И да не си мърдат пръста за нищо. Или пък всички са толкоз върли почитатели на другаря Тодор Живков, че и до през днешния ден съблюдават повелята му за снишаване, до момента в който премине бурята.

Отдавна трябваше да има разбор на изборите в България. Дали има неточности, дали няма? Кой е отговорен? Един код ли би трябвало, или пък не би трябвало? Ей такива елементарни неща, които хората би трябвало да знаят. Защото другояче още повече се отвращават от ходенето на избори. Поне последните демонстрираха това. Най-ниска интензивност, максимален брой бюлетини “не поддържам никого ”. Точно този феномен е първата въпросителна в изборния развой. Няма по какъв начин българин да се изкъпе в неделя, да се стегне и да отиде и да гласоподава за никого.
За времето, което отмина от вота, можеха да се ревизират един куп секции и да се види правилно ли има разминавания. Прави се елементарно. Изсипват се разписките и се броят, гледа се протоколът. ЦИК има един куп членове и членки, даже публичен съвет и кой знае какъв брой администрация. За 2 месеца всички секции да са тествани. Не гласоподаваха толкоз доста хора.Вероятно това не се прави по причина. Което подухва следващите подозрения. Иначе няма пояснение за незаконното безучастие в сходна обстановка.Отвори се една говорилня, която скоро няма да има край. Безкрайни прения, борби за място на парламентарната естрада. И всичко в името на демокрацията. Ми, като е толкоз скъпа тази народна власт,накарайте си членовете на ЦИК да си свършат работата
 

Те би трябвало да са последната бариера за похищения против нея. В момента наподобява, че не им пука. И логическата връзка в мозъка на всеки естествен човек е: партиите назначават ЦИК, ЦИК се крие по време на скандал, значи партиите са отговорни. И щом партиите са отговорни, няма да вървя да им гласоподавам.

Малко плитко ми се вижда и обяснението за надписа “дневникът е фалшифициран ” с някаква техническа причина. Всяко едно устройство изписва error или неточност, когато има проблем. Кой и защо е програмирал тъкмо “подправен ”. Няма никаква, но никаква логичност да е тъкмо това известието. И още веднъж подозрения, подозрения.

Номерата с хартиените бюлетини всички си ги знаем. За тях няма какво да се спори. Но и доводите против машините стартират да звучат разумно, което е най-опасно.

Няма по какъв начин да се съглася, че разписките не трябвало да се броят. И да важи единствено машинният протокол. Пестяло се време. Дрън, дрън.

Машините ставали единствено принтери. Нека!

Защото по-добре да са принтери, в сравнение с съмнителни. Достатъчно е да се бръкне в уикипедия и ще излезе, че употребяваме същите машини като в Уганда, Замбия, Сиера Леоне, Армения, Белгия, Бразилия, Естония, Филипините, Сингапур, Съединени американски щати (щата Юта и окръг Лос Анджелис) и Венецуела. И изпод могат да се видят три крупни абсурда във Венецуела, два в Съединени американски щати и три във Филипините.

Така най-малко ще спестим парите за новите машинки със скенер. Да дадем милиони за нещо, което може да се направи за 15 минути на ръка, не звучи разумно. И като няма съвпадане с протокола, да има пояснение и да важи единствено този от преброяването.

Но преди този момент някой би трябвало да си свърши работата, за която е назначен и му се заплаща. Демек ЦИК. Ако би трябвало да залеят малките екрани и останалите медии от участия. И да изясняват, изясняват. Всеки един проблем, всеки един въпрос. Защото другояче на идващите избори може да се окаже, че ще гласоподават единствено членовете на ЦИК, РИК, СИК, МИК, Комитет за изкуство и култура и какви ли не други изборни комисии.

Вече имаме ярък образец от родното село на Наим Сюлейманоглу, когато преди години единствено комисията пусна бюлетини. Останалите поданици бойкотираха, тъй като нямат път до Ивайловград. И скоро може да пристигна и моментът народът да разгласи протест на изборите. И то на всички. Дори президентските. Тогава каква република ще вършиме?
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР