Гениалността и ексцентричността често вървят ръка за ръка. Ето защо

...
Гениалността и ексцентричността често вървят ръка за ръка. Ето защо
Коментари Харесай

11 странности, присъщи за великите гении

Гениалността и ексцентричността постоянно вървят ръка за ръка. Ето за какво някои от най-великите мозъци и създатели са били леко чудновати и със свои странни разбирания за света.

Вижте някои от най-странните привички на известни и велики актьори, писатели и откриватели, събрани на едно място от уеб страницата Мental Floss.

Питагор е ненавиждал фасул

Наречен "бащата на вегетарианството ", гръцкият математик Питагор е прочут със своята безмесна диета. Но въпреки да се храни най-вече със зеленчуци, той не обичал бобовите растения. Питагор дотам не харесвал боба, че с изключение на отхвърли си да го яде, той забранил и на почитателите си да го ядат или допират. Макар да не е ясно дали отвращението му към боба да идва от здравословни или религиозни аргументи, може би то е повода за неговата гибел. Според легендата, Питагор бил приклещен от противников сили, а единственият път за бягство минавал през поле с фасул, което ученият отказал да прекоси.

 Лудвиг ван Бетовен се поливал с вода

Животът на Бетовен е толкоз трагичен, колкото са и творбите му. Докато пишел своите музикални шедьоври, той постоянно ходил до мивката и се поливал с вода или топил главата си във вода.

 Демостен се криел подземен

Демостен — уважаваният древногръцки общественик, издига максимата "Практиката те прави идеален " на напълно ново равнище. Ораторът репетирал в подземно укритие, а с цел да упражнява своите наречие и дикция, слагал речни камъни в устата си, преди да застане пред аудитория.

Оноре дьо Балзак пиел по 50 чаши кафе дневно

Изключителната креативна работливост на Балзак може и да се дължи на изобилните количества кофеин, които е консумирал, само че този табиет е имал и своята висока цена — писателят бил малтретиран от стомашни конвулсии, главоболие и високо кръвно.

 Игор Стравински стоял на глава

Руско-американският композитор Игор Стравински стоял по 15 минути на главата си всяка заран, с цел да „ прочисти съзнанието си “.

 Едгар Алан По пишел на свитъци

Едгар Алън По постоянно пишел своите произведения на тънки ленти хартия, които залепвал дружно и ги свивал, с цел да ги съхранява по-лесно.

 Леонардо Да Винчи и Никола Тесла имали свои разбирания за съня и наспиването

Леонардо да Винчи ползвал така наречен полифазен цикъл, т.е. спял по няколко пъти в денонощие на къси шпации. Никола Тесла пък считал, че не се нуждае от дълъг и нескончаем сън и спял едвам по два часа на денонощие.

Никола Тесла правил извършения с пръстите на краката си

Никола Тесла имал и още един чудноват табиет. Преди да си легне той свивал пръстите на краката си по 100 пъти, тъй като считал, че по този метод мозъчните му кафези ставали по-силни и здрави.

 Бен Франклин си прави „ въздушни бани “

Преди да стартира работа, Бенджамин Франклин прекарвал до един час гол, правейки си "въздушни бани " на отворен прозорец.

Киркегор, Ницше , Луис Карол и Вирджиния Улф пишели прави

Сьорен Киркегор, Луис Карол и Вирджиния Улф пишели своите творби прави. Според улф изкуството на писането било като изобразителното изкуство, само че с думи и постоянно заставала права до своята сестра художничка - Ванеса, с цел да творят дружно. Според Ницше "Уседналият живот... е самият грях срещу Светия Дух. Само мислите, реализирани с вървене, имат стойност. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР