Гениален изобретател, предприемач и иноватор – Илoн Мъск е една

...
Гениален изобретател, предприемач и иноватор – Илoн Мъск е една
Коментари Харесай

Кой всъщност е Илон Мъск - факти, които вероятно не знаете


Гениален откривател, бизнесмен и иноватор – Илoн Мъск е една от най-вълнуващите персони на нашето време, чиито фантазии и планове излизат отвън рамките на земята, устремявайки се в открития космос към далечни планети. Мъск се пробва да промени света към по-добро със своите новаторски хрумвания и инициативи като " Tesla " Inc. и " SpaceX ".

Ето някои любопитни обстоятелства за известния милиардер.

Детство в Южна Африка

Мъск е роден в Претория, столицата на ЮАР, на 28 юни 1971 година в семейство на канадка и южноафриканец. Майка му Майй Мъск е модел и диетолог, а татко му Ерол Мъск e инженер, водач и моряк. Има брат Кимбал и сестра Тоска.

Като дребен Илoн постоянно се заглеждал в далечината и не реагирал на това, което му се говорело. Майка му и татко му го водили на съвещания с доктор, тъй като считали, че слухът му е повреден. Оказало се, че момчето просто се замечтавало и още на тази възраст мислело за огромни планове.

Илън постоянно бил пребиван грубо от съучениците си. Когато е на 41 години, даже се постанова да му създадат интервенция, обвързвана с проблем, подбуден още от тези побоища.

Креативен от дребен

Когато е на 12 години той се научава да програмира и написва на компютърния език BASIC кода за видео игра, която назовава " Blastar ". Той дори съумява да продаде играта за 500 $ на локално списание за компютри (името на списанието е " PC and Office Technology " ), което я разгласява на страниците си.

Докато учел в Университета на Пенсилвания, Мъск дружно с няколко свои другари, наели огромна къща с 10 спални в която организирали грандиозни празненства, за които желали такса вход на присъстващите. По този метод си осигурявали спомагателни приходи с които покривали част от разноските си за образование.

Избира бизнеса пред научната кариера

През 1995 година, когато Мъск е на 24 години, той се реалокира в Калифорния, с цел да стартира докторска степен по приложна физика в Станфорд, само че напуща единствено два дни по-късно, с цел да преследва предриемаческите си упоритости в региона на Интернет, възобновима сила и Космоса.

През същата година, дружно с брат си Кимбал, основава софтуерна компания наречена " Zip2 ". Компанията създава и популяризира интернет „ справочник “ за вестници и се оказва толкоз сполучлива, че през 1999 година Compaq придобива " Zip2 " за 307 милиона $ в брой и 34 милиона $ в акции. Мъск получава 7% или 22 милиона $ от продажбата и по този метод става милионер на 28 годишна възраст.

Инвестира сполучливо първите си милиони

След продажбата на " Zip2 ", Мъск влага 10 милиона $ с цел да сътвори и развие компанията " X.com " – компания за онлайн финансови услуги и разплащания чрез електронна поща. Една година по-късно тя се слива с компанията  " Confinity ", която има услуга за превод на пари, на име " PayPal ". Новосъздадената компания се концентрира върху тази активност и през 2001 година се преименува на " PayPal ". През октомври 2002 година Тя е закупена от " eBay " за 1,5 милиарда $ в акции, от които Мъск получава 165 милиона $.

Сбъднати галактически фантазии

През 2002 година Мъск отделя 100 милиона $, с цел да финансира и основе компанията за разработка на галактически технологии " Space Exploration Technologies " позната под късото си название " SpaceX ". През септември 2009 година ракетата " Falcon 1 " (по дизайн на Мъск) става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда спътник в орбита. На 25 май 2012 година галактическият уред " Dragon " се скачва с Международната галактическа станция (МКС), ставайки първия уред на частна компания, който се скачва с МКС.

На 6 февруари 2018 година " SpaceX " изстреля сполучливо и най-мощната съществуваща  сега (ракетите " Saturn V ", Енергия и Н1 са по-мощни, разработки, които обаче не са оперативни в днешни дни)  галактическа ракета, приземи две от трите ядра от първата и степен и изпрати колата на Мъск в дълбокия космос, оттатък орбитата на Марс.

На процедура ракетите на " SpaceX " са първите галактически кораби за многократна приложимост след прекъсването на американската стратегия " Space Shuttle ". Всички останали съществуващи ракети изгарят в атмосферата, откакто изведат товара си в Космоса, което ги прави скъпи и неефективни.

Разбира се, една от основните галактически цели на Мъск към момента е Марс, само че периодите за достигането на планетата и изпращането на човешки екипаж се отсрочват във времето. Първоначалоно Мъск бе оповестил, че първите екипи от хора ще заминат за Червената планета през 2024 година, само че в последно време не се ангажира с такива периоди./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР