Генетици са съставили първия човешки пангеном - колективен геномен портрет“

...
Генетици са съставили първия човешки пангеном - колективен геномен портрет“
Коментари Харесай

Генетици изготвиха първия човешки пангеном

Генетици са съставили първия човешки пангеном - групов геномен „ портрет “ на човечеството, който най-добре отразява присъщото му генетично многообразие. Той се основава на геномите на 47 разнообразни етнически и расови групи хора, това събощи Националния институт за проучване на човешкия геном на Съединени американски щати (NHGRI).

„ Учените и лекуващите лекари се нуждаят от достъп до пример, който да отразява цялото генетично многообразие, особено за човешката популация като цяло. Създаването на пангенома ще ни разреши да създадем такива примери налични и потребни за всички хора на Земята, което ще ни помогне да понижим разликата в качеството на здравните грижи сред другите популации “, съобщи шефът на NHGRI Ерик Грийн, чиито думи се цитират от пресслужбата на института, предава „ Дарик “.

Оригиналният човешки геном беше изцяло разшифрован през 2003 година в границите на Проекта за човешкия геном - самодейност, основана от проучвателен центрове от Съединени американски щати, Обединеното кралство, Япония и други страни.

Това беше първата опция за учените да изследват в детайли човешкия геном и всички 46 хромозоми.

Учените настояват, че последните нововъведения в секвенирането на ДНК, в това число повтарящи се и труднодостъпни области на човешките хромозоми, са им разрешили да разшифроват изцяло 99% от дължината на всеки член на този групов геномен „ портрет “ и да реализират 99% акуратност при разчитането.

В резултат на това за първи път бе допустимо освен да се съпостави допустимо най-подробно по какъв начин варира структурата на другите инцидентни области в човешката ДНК, само че и да се прибавят 119 милиона „ букви “-нуклеотиди към референтния човешки геном. Това беше реализирано посредством

дешифриране на някои труднодостъпни райони и посредством разкриване на повече от 1 милион постоянно срещани разновидности в структурата на обособени гени и области на генома.

Според Грийн и сътрудниците му актуалната версия на пангенома е единствено първият от няколко такива групови геномни „ портрета “, които генетиците възнамеряват да основат през идващите години. По-специално, доникъде на идващия пангеном ще бъдат включени цялостните геноми на 350 разнообразни нации на Земята, което ще направи груповия геномен „ портрет “ на човечеството още по-точен и реален.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР