Генетици от цял свят обсъдиха възможността за проектиране“ на хора

...
Генетици от цял свят обсъдиха възможността за проектиране“ на хора
Коментари Харесай

Редактирането на гени продължава, проектирането на деца засега е забранено

Генетици от целия свят разискаха опцията за „ планиране “ на хора още преди тяхното раждане. Тази тенденция към момента търпи жестока рецензия, само че учените съществено са се захванали с човешкия геном.

Международният конгрес по генетика предходната седмица засегна комплицирани етични въпроси за намесата в развиването на човешките ембриони. Почти 500 учени, експерти по нравственос, адвокати и правозащитници от повече от 20 страни се събраха в Съединени американски щати, с цел да обсъдят разпоредбите за потребление на технологии за редактиране на гени в човешкия организъм.

Обсъждането било много прочувствено – с картини на мрачното бъдеще, сълзи и молби за помощ.

Голяма част от разногласията се въртяха към априлския опит на китайските учени по потребление на инструмента за ДНК редактиране –CRISPR–Cas9, за модифициране на гени в нежизеспособни човешки ембриони .

Намесата в ембрионите към този момент е станала действителност и бариерата за „ проектирането “ на деца са единствено старите етични правила. Учените стигнали до общото мнение, че такива опити не може да се осъждат, само че преди клиничното приложение на редактирането на гените на към момента неродени деца е належащо да се решат въпроси на етиката и сигурността на генните модификации.

В момента множеството страни лимитират генните опити с човешки ембриони. По-конкретно в Китай е неразрешено имплантирането на генномодифицирани ембриони на дами, т.е. към момента китайките няма да раждат ГМО деца.

В някои страни нормите са още по-жестоки и не разрешават редактирането на гените на човешки ембриони даже в лаборатория. Ясно е, че смелото решение за внедряване на генното редактиране в клиничната процедура в тези страни среща съществено противодействие от страна на скептиците.

Противниците на концепцията за намесата в ДНК на ембрионите настояват, че такива модификации може да имат непредсказуеми последици за потомството. Освен това такава крачка може да сътвори неравноправие и дискриминация от нов вид, при която богатите родители избират да вземем за пример цвета на кожата на своето дете или „ проектират “ неговата осанка и физически данни.

В същото време някои страни ползват нови технологии. Например Израел към този момент насърчава инвитро оплождането и тестването на ембрионите за неявяване на генетични болести.

Страни като Съединени американски щати и Англия организират сполучливи тествания на редактирането на гени за лекуване на левкемия, ХИВ и хемофилия. В Китай това към момента е неразрешено, само че обстановката скоро може да се промени.

На конгреса имало и остри изявления на хора, чиито родственици страдат от вродени болести. Редактирането на ембриони би могло да помогне да се предотвратят такива случаи.

Резултат от конгреса е общото мнение, че експериментита по редактиране на гени при към този момент родени хора (деца и възрастни) би трябвало да продължат и да се разширят. В същото време към този момент учените следва да се въздържат от потребление на генномодифицирани ембриони за иницииране на бременност.

По подобен метод конгресът не станал предстоящата превратна точка в генните операции с човешкия геном. Учените решили да оставят всичко, както си е, и не призовали към преразглеждане на актуалните строги ограничения, ограничаващи редактирането на човешки ембриони.

Това обаче не значи, че обособени страни не могат да анулират зараните. Светът към този момент е виждал аналогични разногласия за ГМО, клонирането, трансплантацията на органи и така нататък

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР