Генетици от Станфордския университет са изяснили, че геномът на неандерталците

...
Генетици от Станфордския университет са изяснили, че геномът на неандерталците
Коментари Харесай

Белите хора се изродили от кръстосване с неандерталците


Генетици от Станфордския университет са изяснили, че геномът на неандерталците е съдържал нездравословни разновидности, които са понижили репродуктивността на хоминидите с 40%.

Някои групи хора са наследили тези гени, които не престават да оказват отрицателно въздействие на популацията през днешния ден. Изследването е оповестено в изданието Genetics.

Предишни проучвания на ДНК, извлечена от остатъци на Homo neanderthalensis, са открили, че евразийските хоминиди са били по-родствени между тях и по-малко генетично разнородни от актуалните хора. В продължение на хиляди години числеността на неандерталците е оставала неголяма и чифтосването с родственици е било всекидневно събитие.

Преди 50-100 хиляди години на територията на неандерталците са пристигнали Homo sapiens, които се смесвали с локалните хоминиди. Днес хората, които живеят на северните територии, носят неголяма част неандерталска ДНК (около два процента), която е ситуирана в избрани места от човешкия геном.

Нейното предпазване в Homo sapiens би могло да бъде резултат от натурален тим, който е оставял неутралните и позитивните разновидности и е изчистил генома от нездравословни. Но при самите неандерталци поради тяхната малочисленост огромна роля е играел не естественият тим, а инцидентни събития, водещи до съхранението на слаби нездравословни разновидности.

Изследователите са употребявали компютърни стратегии за моделиране на натрупването на разновидности в процеса на еволюцията на неандерталците и са оценили тяхното количество, наследено от хората. Според резултатите от разбора съвкупният резултат от слаби нездравословни промени в ДНК е довел до загуба на репродуктивност на Homo neanderthalensis с 40%.

Макар че множеството нездравословни разновидности са били изгубени в процеса на естествения тим, дребна част евентуално се е съхранила в актуалните Homo sapiens. По оценки на генетиците хората с неафрикански генезис са с един % по-малко репродуктивни заради неандерталското завещание.

Учените считат, че тяхната работа ще им помогне да разработят ограничения по избавяне на израждащите се малобройни групи от популацията, в които остро стоят проблемите за инбридинг (близкородствено кръстосване), ниско генетично многообразие и струпване на нездравословни разновидности. Един от методите за тяхното решение може да е кръстосването с други групи от популацията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР