Генетичното разнообразие и еволюционната история на приматите - групата, която

...
Генетичното разнообразие и еволюционната история на приматите - групата, която
Коментари Харесай

Изследване разкрива пълните геномни последователности на стотици примати

Генетичното многообразие и еволюционната история на приматите - групата, която включва маймуни, човекоподобни маймуни, лемури и хора - са разкрити напълно за първи път, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Новите открития биха могли да трансформират " разпоредбите на играта " и да оказват помощ на откривателите да схванат по-добре генетичните заболявания, човешкото здраве, метода, по който сме еволюирали, и даже разновидностите, които ни вършат неповторими хора.

Учени от целия свят, в това число и от Университета в Салфорд, са секвенирали генома - цялостния набор от ДНК - на повече от 200 типа примати, което е съвсем половината от общия им брой. По този метод те сътвориха за първи път световен азбучник на генетичното многообразие измежду приматите.

Публикуваните в списание „ Сайънс “ данни ще открият нова епоха в проучванията на приматите, считат специалистите.

В предишното генетичните проучвания на приматите са се фокусирали основно върху относително дребни елементи от генома, като да вземем за пример характерни гени. Новото проучване е първото, което разгласява разнообразна извадка от цели геноми в родословното дърво на приматите.

Професор Жан Бубли, началник на катедрата по тропическа екология и запазване на околната среда в Университета в Салфорд - един от създателите на обявата, сподели: „ Това е същински пробив в проучването на доста аспекти от еволюцията на приматите, който визира и опазването на околната среда “.

„ Много от тези типове са застрашени и резултатите тук биха могли да оказват помощ в напъните за опазването им. Това е фантастично съдействие, което ще отвори доста порти за бъдещи проучвания “, изясни професорът.

Робин Бек, доцент по биология в Университета в Салфорд, е специалист по вкаменелости и филогенетика и съавтор на публикацията. Той сподели: „ Това проучване демонстрира смисъла на задачите геноми за схващане на разнообразието на приматите и по какъв начин те са еволюирали във времето. Вече разполагаме с висококачествено родословие на приматите, като се базираме на най-големия набор от данни, оповестен в миналото “.

Според учените проучването демонстрира по какъв начин приматите са се диверсифицирали през последните 60 милиона години, от възникването им - няколко милиона години след изгубването на динозаврите, до наши дни. 

„ За първи път разполагаме с в действителност постоянна времева канара за тези еволюционни събития и в този момент можем да се опитаме да установим какво може да ги е предизвикало “, добави Робърт Бек.

Работейки със 75 сътрудници от Испания, Германия, Съединени американски щати, Бразилия и още 20 страни, екипът от Салфорд даде 205 проби от общо 77 типа, или повече от 30 % от оценените в новото проучване типове.

Екипът от Салфорд употребява също по този начин информация от фосилните записи в композиция с геномните секвенции, с цел да изготви новото най-хубаво досега родословие на приматите.

Изследователите допускат, че резултатите са основали точна картина на това по какъв начин всички разнообразни клонове, в това число хората, са свързани между тях и по кое време тези клонове са се разделили един от различен.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР