Генетично изследване откри, че безсънието не е, както гласи популярната

...
Генетично изследване откри, че безсънието не е, както гласи популярната
Коментари Харесай

Учени: Безсънието не е само в главата

Генетично проучване откри, че безсънието не е, както гласи известната жаргонна догадка, “само в главата”. За първи път са били разпознати 7 рискови гена, свързани с безсънието. Това може да се окаже първата стъпка по пътя на разбирането на действителните биологични аргументи за безсънието, написа obekti.bg.

Със сигурност оказва помощ да се откри какво безсънието не е: безсънието не е просто психическо положение, както доста постоянно се твърди лаически и даже професионално. За задачите на проучването са били проучени 113 006 души. Било е отделено и особено внимание на разликите в безсънието при дамите и мъжете.

Оказало се е, че има генетически вариации при мъжете и дамите и това изяснява разликите в безсънието при двата пола. Така да вземем за пример, в представителната извадка, която е била изучена, при хората над 50 години, 33% от дамите са страдали от бодърствуване, до момента в който при мъжете над 50 години този % е бил 24.

Установило се е генетично припокриване с две други разстройства, които са свързани с безсънието: синдромът на Неуморния Крак и синдромът на Периодичното Движение на Крайниците. Генетично припокриване на виновни за някои свързани разстройства е било открито преди този момент и за други случаи, като обезпокоително разстройство, меланхолия и невротизъм.

“Резултатите са извънредно забавни, тъй като демонстрира, че тези характерности вървят ръка за ръка с безсънието и в този момент знаем, че най-малко частично повода за това е тяхната обща генетична основа,” изяснява доктор Анке Хамершлаг, водещата авторка на проучването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР