Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус обяви старта

...
Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус обяви старта
Коментари Харесай

СЗО обяви глобална стратегия за ваксинация

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус разгласи старта на тактиката за световно имунизиране против COVID-19. Той  съобщи, че се надява до края на годината 40% от популацията по света да бъде имунизирано.

Според организацията от началото на пандемията в света са регистрирани над 236 милиона инфектирани, а инфекцията лишила живота на 4,8 милиона души. Най –трудна сега, съгласно СЗО е обстановка е в Съединени американски щати, Индия и Бразилия.

На гала в Женева предходната седмица Гебрейесус уточни, че сега по целия свят са сложени над 6,4 милиарда дози ваксини против COVID-19 и към една трета от световното население е имунизирано. Обаче, това число крие несправедливостта в достъпа до ваксини.

В края на септември Световната здравна организация прикани за световен мораториум върху слагането на трета доза ваксина най-малко до края на годината. Целта е да се обезпечат повече ваксини за разрастващите се страни.

Ръководителят на организацията, че нито една такава страна все още не е съумяла да имунизира даже 10% от популацията си. Той изясни, че до обстановката се се стигнало, защото производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни сделки с богати страни, подготвени да платят оптималното.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш произнесе тирада посредством видео връзка в Ню Йорк. Той съобщи, че всеки месец се създават към 1,5 милиарда дози ваксини, което ще разреши даването на ваксини за 40% от популацията от всички страни до края на годината. Несправедливото систематизиране на имунизациите е освен аморално, само че и неуместно, добави още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР