Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди

...
Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди
Коментари Харесай

СЗО: Не се успокоявайте за пандемията от COVID-19, има риск от нови варианти

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести страните да не се самоуспокояват във връзка с пандемията от COVID-19, тъй като рискът от рискови нови разновидности не е липсващ, съобщи ДПА.

Макар броят на откритите случаи на инфектирани с ковид и на смъртните случаи да е понижен с 90 %, върховите стойности през януари и рестриктивните мерки в доста страни да са анулирани, схващането, че пандемията е завършила, е неправилно, съобщи Гебрейесус.

„ СЗО остава мощно обезпокоена от обстоятелството, че неналичието на тестване и секвениране ни пречи да забележим развиването на вируса. Също толкоз загрижени сме, че няма да се извадят поучения от тази пандемия и цикълът на суматоха и неуважение ще се повтори”, сподели шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия. Очаква се министрите на опазването на здравето от двадесетте най-големи стопански системи в света да обсъдят методите за подсилване на световните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за COVID-19 и стандартизиране на документите за пътешестване, съобщи говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи. „ Глобалното съдействие е от сериозно значение за превъзмогване на пандемията и гаранция, че сме готови за следващата”, съобщи Тармизи на конференция преди министерската среща.

Планирано е здравните министри да се срещнат във вторник с финансовите министри от Г-20, с цел да обсъдят основаването на Фонд за финансово ходатайство - финансов инструмент, включващ държавни и частни запаси, за попречване и реакция на бъдещи пандемии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР