Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да ни унищожат

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за нуклеарно разоръжаване при започване на тридневната конференция във Виена с към 80 страни, подписали интернационален контракт за възбрана на нуклеарните оръжия

"Да унищожим тези оръжия, преди те да ни унищожат ", сподели Гутериш в обръщение на конференцията, предадено посредством видеовръзка и представено от "А Нюз " и БГНЕС.

Сегашният международен боеприпас от към 13 000 нуклеарни бойни глави е рецепта за допустимо заличаване на планетата, в случай че светът е изпълнен с спорове и съмнение, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер дефинира Договора за възбрана на нуклеарните оръжия (TPNW) като "крайъгълен камък ".

Договорът, който влезе в действие през януари 2021 година, задължава страните да не вземат участие в никакви действия, свързани с нуклеарните оръжия, и приканва да се регистрират филантропичните последствия от тях.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг акцентира незабавната нужда от цялостно нуклеарно разоръжаване. Австрия беше един от основателите на контракта.

TPNW е подписан от 86 страни и утвърден от 65. Той има за цел да разшири Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (NPT), който влезе в действие през 1970 година Девет страни имат нуклеарни оръжия. Тези страни, както и НАТО, не вземат участие в TPNW.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР