Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване
Коментари Харесай

Гутериш призова за независимо разследване на ударите, при които в Либия загинаха мигранти

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за без значение следствие на събитията, довели до въздушен удар, при който в Либия бяха убити 44 мигранти, а над 130 бяха ранени, предадоха международните организации.

"Трябва да се уверим, че причинителите ще бъдат изправени пред правораздаването ", сподели представителят на Гутериш - Стефан Дюжарик. Той акцентира, че Организация на обединените нации са дали точните данни за местоположението на центровете за задържане на мигранти на страните в спора в Либия, точно с цел да се избегне те да бъдат взети на прицел.

Генералният секретар на Организация на обединените нации е засегнат от информациите за починалите при удара мигранти, измежду които е имало дами и деца. Ударите бяха по лагера в Таджура, източно от Триполи. Случилото се акцентира потребността от незабавно обезпечаване на сигурни места за заслон на всички бежанци и мигранти, до момента в който техните молби за даване на леговище бъдат задоволени или те бъдат репатрирани на несъмнено място в родните им страни, сподели представителят на Гутериш.

Генералният секретар приканва за неотложно преустановяване на огъня в Либия и за връщане към политически разговор, с цел да се позволи спорът там, съобщи още Дюжарик.

Отговорността за удара в Таджура е приписвана на силите на интернационално приетото либийско държавно управление, които са противници на силите на Халифа Хафтар, почнали от април атака против Триполи.

По-късно през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще има незабавно съвещания поради удара в Либия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР