Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Силно обезпокоен съм!

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за неотложно преустановяване на военните дейности край Запорожката АЕЦ в Украйна - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи Ройтерс.

" Приканвам военните сили на Руската федерация и Украйна да преустановят всички бойни дейности в непосредствена непосредственост до централата и да не вземат на прицел инсталациите й или покрайнините край нея ", уточни в изказване Гутериш.

" Силно смутен съм от развиването на обстановка във и към Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Призовах всички заинтригувани страни да проявят здрав разсъдък и здравомислие, и да не подхващат никакви дейности, които биха могли да застрашат физическата целокупност, сигурност или сигурност на атомната централа ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации, представен от ДПА.

" За страдание, вместо деескалация през последните седем дни имаше известия за нови извънредно тревожни произшествия, които, в случай че продължат, може да доведат до злополучие ", добави той.

Централата в украинския град Енергодар беше подложена неколкократно на артилерийски обстрел и й бяха нанесени вреди през уикенда. Критична инфраструктура обаче не беше наранена. Русия и Украйна се упрекват взаимно за офанзивите.

По предложение на Русия Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разиска в четвъртък в Ню Йорк обстановката в АЕЦ-а. Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси ще осведоми в резюме членовете на Съвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР