Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че образованието в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че образованието в
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Образованието в световен мащаб е в дълбока криза

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че образованието в международен мащаб е в дълбока рецесия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Изказването си той направи на спор на организацията по тематиката в Ню Йорк, където също по този начин той прикани талибаните да обезпечат свободен достъп до афганистанските учебни заведения за девойките в страната.

Гутериш направи мненията си, до момента в който светът отбелязва една година от затварянето на образователните заведения за дами в Афганистан, откакто талибаните поеха властта там.

" От тази естрада желая да се обърна към управляващите в Афганистан - премахнете всички ограничавания за достъп на девойки до приблизително обучение неотложно ", съобщи през днешния ден Гутериш при започване на дебата по тематика обучение.

От завръщането им на власт през август 2021 година талибаните в Афганистан попречват девойките след шести клас да получават обучение, което стана причина за разисквания в цялата страна и разочарова милиони млади дами.

В оповестено неотдавна мнение Организация на обединените нации разгласи, че възбраната усилва риска от обществено изключване на девойките, както и от принуждение, употреба и малтретирането им. Възможността девойките да се върнат в учебно заведение може да помогне на Афганистан и даде вяра на нейния народ, обявиха от Организация на обединените нации, като изрекоха безпокойствие, че продължаването на сходни ограничения ще задълбочи съществуващата рецесия в страната.

Талибаните в Афганистан обявиха, че девойките от междинните учебни заведения след седми клас ще могат да се завърнат при избрани условия, включително носене на хиджаб и образование в обособени здания от учители-жени.

В своята тирада Гутериш акцентира, че образованието в международен мащаб е в дълбока рецесия. По думите му 70% от десетгодишните в разрастващите се страни не могат да прочетат обикновен текст.
Генералният секретар уточни също, че пандемията е имала опустошително въздействие върху образованието и е попречила неговия напредък. По думите му даже в развитите страни неравнопоставеното държание по отношение на учениците е повишено вместо да намалее.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР