Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че човечеството е

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че човечеството е
Коментари Харесай

Гутериш: "Перфектната буря" от кризи задълбочава неравенството в световен мащаб


Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че човечеството е изправено пред " съвършена стихия " от рецесии, която задълбочава неравенството сред Севера и Юга. Това разделяне е освен морално недопустимо, само че и рисково, като в допълнение заплашва мира и сигурността в един конфликтен свят, написа „ Гардиън “.

Световната продоволствена, енергийна и финансова рецесия, отприщена от войната в Украйна, засегна страните, които към този момент се борят с пандемията и климатичната рецесия, и обърна наклонността на все по-голямо доближаване сред развитите и разрастващите се страни, счита Антониу Гутериш.

" Неравенствата не престават да се усилват вътре в страните, само че в този момент те се усилват по недопустим от морална позиция метод сред Севера и Юга. Това разделяне може да бъде доста рисково за мира и сигурността “, счита генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш декларира пред „ Гардиън “, че най-голямата му угриженост е обвързвана с това по какъв начин световните проблеми усилват пропастта сред богатите и бедните.

По-рано този месец ръководителят на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации предизвести, че десетки страни, зависещи от пшеницата от Русия и Украйна, рискуват да се сблъскат с митинги, протести и политическо принуждение, защото цените на храните в международен мащаб нарастват.

От всички рецесии, пред които е изправен светът, климатичната рецесия изисква най-жизненоважни решения, прибавя Гутериш.

" Войната в Украйна значително измести фокуса върху дейностите в региона на климата. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да върнем въпроса за климата като най-важния въпрос в нашия общ дневен ред. Става дума освен за планетата, само че и за човешкия тип, който също е изложен на риск ", споделя той.

Опустошителни последствия за климата

„ Въпреки че на конференцията на Организация на обединените нации за климата Cop26 в Глазгоу през ноември предходната година бяха прегледани доста значими тематики, главният въпрос за това по какъв начин да се понижат нездравословните излъчвания не беше разискван съществено и продължава да се подценява “, счита Гутериш.

Според него има единодушие, че с цел да се задържи стоплянето до 1,5C над равнищата от интервала 1850-1900 година, е належащо надълбоко понижаване на нездравословните излъчвания с 45% до 2030 година спрямо равнищата от 2010 година

„ Но ние се движим в неверна посока. Рискуваме да заспим и да убием задачата от 1,5C. (б.р. съгласно отчета на IPCC това може и да докара до необятно публикувани разрушения и рискови метеорологични условия) “, споделя още той.

Всички индикатори сочат, че последствията от климатичната рецесия се форсират по-бързо от най-лошите прогнози отпреди няколко години, прибавя Гутериш.

По-рано този месец Гутериш разказа фирмите за изкопаеми горива и банките, които ги финансират като държащи човечеството за гърлото и порица държавните управления, които не съумяват да лимитират изкопаемите горива и в доста случаи се стремят да усилят производството на газ, нефт и въглища.

Запитан за отстъплението на страните от Европейски Съюз, които оповестиха проекти за наново отваряне на електроцентрали, работещи с въглища, в отговор на ограничението на газовите потоци в Европа от страна на Русия, Гутериш декларира: " Въглищата са зложелател номер едно на дейностите в региона на климата. "

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да преустановят употребата на всички въглищни електроцентрали до 2030 година, а останалите страни до 2040 година

Според Гутериш войната в Украйна е подчертала зависимостта ни от изкопаемите горива.

" Именно неустойчивостта на пазара на изкопаеми горива основава тези трагични последствия в повишението на цените на силата и способства за повишението на цените на храните и за извънредно сложното финансово състояние на доста разрастващи се страни. Ако светът беше вложил, както би трябвало през последното десетилетие, във възобновими енергийни източници, през днешния ден щяхме да сме в напълно друга обстановка. Трябва да научим уроците от предишното “, споделя той.

Силата е в младите

Запитан какво му дава вяра, Гутериш споделя, че се е срещнал с доста младежи в Лисабон, в границите на юношески конгрес, чиято цел е да се разработят хрумвания за решения на изключителните обстановки, свързани с океаните и климата.

„ Техните задълбочени знания, изясненост, ангажираност в предложенията им и възторг са моята най-голяма вяра. Младите хора са ангажирани. Виждаме от ден на ден градове, от ден на ден гражданско общество и даже от ден на ден области от частния бранш, които са ангажирани. Правителствата в този момент евентуално се трансформират в субектите, които се движат по-бавно ", прибавя той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР