Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи реформата на Съвета

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи реформата на Съвета
Коментари Харесай

Гутериш подкрепи реформа на Съвета за сигурност на ООН и на международната финансова система

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш поддържа промяната на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и интернационалната финансова система, с цел да ги приведе в сходство с " действителностите на днешния свят ".

Както органът на Организация на обединените нации, по този начин и финансовата архитектура отразяват разпределението на силите от 1945 година и би трябвало да бъдат обновени, каза Гутериш на конференция в неделя в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, цитира думите му Ройтерс.

" Глобалната финансова архитектура е остаряла, нефункционална и несправедлива ", сподели Гутериш. " Пред лицето на икономическите разтърсвания от пандемията COVID-19 и съветската инвазия в Украйна, тя не съумя да извърши главната си функционалност на световна защитна мрежа. "

Гутериш съобщи същото в събота, като написа в " Туитър " че е " време да се намерения съществено за промяната " на интернационалната финансова архитектура.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации беше подложен на рецензии през април, когато Русия пое ротационното председателство на 15-членния орган, макар обстоятелството, че 141 страни осъдиха нейната експанзия против Украйна. Експерти настояват, че ветото на Русия в Съвета за сигурност подкопава успеваемостта на Организация на обединените нации на интернационалната сцена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР