Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи идеята за създаване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи идеята за създаване
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН подкрепи създаването на международен орган за наблюдение на ИИ, подобен на МААЕ

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш поддържа концепцията за основаване на интернационален орган за наблюдаване на технологиите с изкуствен интелект като Международната организация за атомна сила (МААЕ) — За това написа Reuters.

„ Тревожните звънци за най-новата форма на изкуствен интелект – генеративният ИИ – са потресаващи. И те звучат най-силно от разработчиците, които са го основали. Трябва да приемем тези предизвестия съществено — сподели Гутериш пред кореспонденти.

Според него, до края на годината ще стартира работа по съвещателен орган на високо равнище по отношение на обвързваните с изкуствения разсъдък въпроси. Той постоянно ще преразглежда механизмите за ръководство на AI и ще прави подобаващи рекомендации по отношение на човешките права, върховенството на закона и общото богатство за човечеството.

„ Посветил съм се на концепцията, че можем да имаме организация за неестествен интелект… тя ще е основана на това, което съставлява Международната организация за атомна сила през днешния ден “ — сподели Гутериш.

Той също по този начин е споделил, че сходен модел може да бъде “много забавен “, само че означи, че “той може да бъде основан единствено от държавите-членки, а не от секретариата на Организация на обединените нации “. МААЕ, която е основана през 1957 година, включва 176 страни.

Разработчикът на ChatGPT, OpenAI, съобщи през май, че орган като МААЕ ще може да постанова ограничавания върху внедряването на изкуствения разсъдък, да ревизира спазването на стандартите за сигурност и да следи потреблението на изчислителната мощ.

Британският министър председател Риши Сунак също поддържа тази концепция. Той желае Обединеното кралство да се трансформира в основа за световно контролиране на сигурността от ИИ. Среща на върха би трябвало да се организира в Обединеното кралство по-късно тази година. Там водачите ще обсъдят по какъв начин координираните дейности на интернационалната общественост могат да преодолеят рисковете от изкуствения разсъдък.

Гутериш сподели, че поддържа проекта за осъществяване на срещата на върха във Англия, само че означи, че тя би трябвало да бъде предшествана от “сериозна работа “. Той възнамерява в идващите дни да назначи теоретичен съвещателен съвет, който ще включва специалисти по изкуствения разсъдък и водещи учени от Организация на обединените нации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР