Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отхвърли обвиненията на Израел,

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отхвърли обвиненията на Израел,
Коментари Харесай

Израел иска оставката на генералния секретар на ООН заради подкрепата му за Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш отхвърли обвиняванията на Израел , че в изказването си пред Съвета за сигурност на организацията е оправдал офанзивите на палестинската екстремистка формация " Хамас " против Израел, съобщи Ройтерс.

" Шокиран съм от неправилната интерпретация от страна на някои на моето изказване. Сякаш съм оправдавал терористичните актове на " Хамас ". Това е погрешно. Беше тъкмо противоположното ", сподели той пред публицисти, без да показва категорично Израел.


Преди ден израелският външен министър Ели Коен осъди Гутериш поради рецензиите му към израелската акция в Газа, като сподели детайлности за нападенията на „ Хамас “ против цивилни, съобщи Агенция Франс Прес.

" Г-н общоприет секретар, в какъв свят живеете? " - с този въпрос Коен се обърна към Гутериш по време на съвещание на Съвета за сигурност, отдадено на рецесията.

По-късно Коен съобщи пред кореспонденти, че е отменил срещата си с Гутериш, а високопоставени израелски политици приканиха ръководителя на Организация на обединените нации да подаде оставка .
Гутериш пледира през вчерашния ден за отбрана на цивилното население във войната сред Израел и " Хамас " , като изрази безпокойствие от " явните нарушавания на интернационалното филантропично право " в линията Газа.

Той съобщи пред 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, че би трябвало да стане ясно, че и войната си има правила, като се стартира от фундаменталния принцип за ценене и отбрана на цивилното население.

" Важно е също по този начин да се признае, че офанзивите на " Хамас " не се случиха във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация ", съобщи Гутериш.



" Страданията на палестинския народ обаче не могат да оправдаят ужасяващите офанзиви на " Хамас ". Нито пък тези ужасяващи офанзиви могат да оправдаят груповото наказване против палестинския народ ", сподели той.

Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан разказа думите на Гутериш като " стряскащи " и също го прикани неотложно да подаде оставка.

Вместо това Гутериш се срещна с представители на фамилиите на заложници, арестувани в Газа .

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР