Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди Израел за трагичната

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди Израел за трагичната
Коментари Харесай

Гутериш: Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди Израел за трагичната гибел на палестински поданици в Газа и съобщи, че е недопустимо Израел да не разрешава палестинският народ да основе своя страна, съобщи Ройтерс. " Военната интервенция на Израел донесе съсипия и умъртви мирни поданици в невиждан мащаб по време на мандата ми като общоприет секретар ", сподели Гутериш при започване на срещата Г-77 и Китай в столицата на Уганда Кампала. " Това е сърцераздирателно и изцяло недопустимо. Близкият изток е огнище и би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим разрастването на спора ".

Израел стартира офанзивата си в Газа след нападението на радикалната формация " Хамас " на 7 октомври, при което по данни на Израел са убити над 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

По време на военната интервенция на Израел повече от 25 000 палестинци бяха убити, сочат данни от през днешния ден на министерството на опазването на здравето в линията, а по-голямата част от 2,3 милионното население в анклава е разселено. В хода на войната израелската войска изрази съжление за жертвите измежду мирните поданици, само че упрекна " Хамас ", че прави активността си в гъсто обитаеми региони и употребява цивилни като човешки щит - обвиняване, което групировката отвхръля.

Гутериш добави, че отводът на Израел да одобри решение за две страни за израелци и палестинци е безусловно недопустимо, като съобщи, че отричането на правото на палестинците да основат своя страна " безпределно ще удължава спора, който се трансформира в огромна опасност за мира и сигурността по света ".

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху изрази през вчерашния ден несъгласието си с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който се разгласи за основаването на палестинска страна след края на войната против " Хамас ". Канцеларията му " повтори, че след унищожаването на " Хамас " Израел би трябвало да поеме контрола над Газа, с цел да подсигурява, че Газа към този момент няма да е опасност за Израел - условие, което е в прорез с палестинския суверенитет ".

Гутериш бе в Кампала, с цел да вземе присъединяване в срещата на върха на Г-77 + Китай и Движението на необвързаните страни. Лидери и високопоставени представители от десетки страни, измежду които Южна Африка, Иран, Китай, Турция, Куба, Индия, Виетнам и други страни, участваха на срещата.

Г-77 + Китай е група от 134 разрастващи се страни, която обгръща общите ползи на страните от световния юг. Документът, оповестен нощес в края на срещата на Движението на необвързаните страни, включваше наказание на " противозаконната израелска военна експанзия в линията Газа, безразборните набези против палестинци, цивилен обекти и насилственото разселване на палестинското население " и прикани за неотложно и трайно филантропично помирение.

Близо 10 хиляди души участваха в протест в Брюксел през днешния ден с гледище за преустановяване на огъня в Газа и за наказания против Израел, оповестиха локални медии. Проявата бе проведена от представители на гражданското общество.

В събитието се включиха протестиращи от асоциацията за връзки сред Белгия и палестинците, от два от белгийските национални синдикати, от Християнското работническо придвижване. Участваха също представители на локални еврейски организации, които настояха да се прави разлика сред евреите и политиката на Израел.

Протестиращите чакат Белгия, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз до юли, да предложи да бъдат въведени стопански и дипломатически наказания против Израел. Те приканват белгийските управляващи да поддържат правни дейности против Израел.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР