Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от
Коментари Харесай

ООН: Светът губи безценна спирачка на ядрена война

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази безпокойството си от растящото напрежение сред нуклеарните сили, като предизвести, че " светът ще изгуби скъпа спирачка на нуклеарна война ", осведоми " Ройтерс ".

По-рано през днешния ден Русия и Съединени американски щати потвърдиха, че приключват осъществяването на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег от 1987 година

" Това евентуално ще усили, няма да понижи, опасността от балистични ракети ", разяснява Гутериш пред публицисти.

" Без значение каква е прозрачността, страните би трябвало да заобикалят дестабилизиращо развиване и незабавно да търсят съглашение за нов общ път за интернационален надзор над въоръжението ", изиска той.

" Силно предизвиквам Съединени американски щати и Русия да удължат по този начин нареченото съглашение Нов СТАРТ, с цел да подсигуряват непоклатимост и време за договаряне на бъдещи ограничения за надзор над оръжията ", прикани шефът на Организация на обединените нации.

Договорът Нов СТАРТ от 2011 година, руско-американски контракт, който лимитира разгръщането на стратегически нуклеарни оръжия, ще изтече през февруари 2021 година, само че може да бъде продължен с пет години, в случай че двете страни изискат.

Гутериш също съобщи, че е " смутен от растящото напрежение " сред стопанските системи на Съединени американски щати и Китай. Той предизвести за вероятността от " поява на два конкуриращи се блока - всеки с преобладаваща валута, търговия и финансови правила, личен интернет и тактика за потребление на изкуствен интелект и противоречащи геополитически и военни възгледи " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР