Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха
Коментари Харесай

Висши дипломати в ООН заклеймиха Русия за референдумите, войната и ядрената заплаха

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и висши дипломати обявиха през вчерашния ден на специфичното съвещание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи " неописуеми премеждия и разрушения ", предадоха ДПА и АП.

„ Последните развития са рискови и смущаващи. Идеята за нуклеарен спор, немислима допреди, стана предмет на разискване “, сподели Гутериш. Той изрази своето „ надълбоко безпокойствие “ от известията за идните „ по този начин наречени референдуми “ в елементи на Украйна, които в този момент не са под държавен надзор. „ Всяка анексия на територия на страна от друга страна вследствие на опасност или приложимост на мощ е нарушаване на Хартата на Организация на обединените нации и на интернационалното право “, установи генералният секретар. 

Руски медии оповестиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „ национални републики “, както и в Херсонската област и „ освободените територии “ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединението на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да вземат участие и евакуирани в Русия поданици на тези територии. 

На съвещанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк немският външен министър Аналена Бербок настоя за анулиране на референдумите и още веднъж прикани съветския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като сподели, че „ няма да завоюва тази война “. Тя акцентира, че със зърнената си политика Русия провокира апетит по света. 

Бербок и други дипломати насочиха рецензии към първия съветски посланик Сергей Лавров за това, че е напуснал съвещанието незабавно след своето изявление. В него той упрекна Запада, че директно се намесва във войната, като доставя с оръжие Киев и образова украински бойци. По думите му това се прави в опит „ боевете да продължат допустимо най-дълго без значение от жертвите и разрушенията и за сломяване и намаляване на Русия “. 

Когато завърши словото си, Лавров неотложно излезе от залата. Наблюдатели разясниха, че той е просрочен близо с час и половина за съвещанието. 

Британският външен министър Джеймс Клевърли разяснява, че не е сюрпризиран от  напускането на Лавров и изрази мнение, че съветският представител очевидно не е желал да чуе „ груповото наказание в този съвет “. Клевърли сподели, че преди малко е изслушал „ следващата апаратура от листата на Русия с изопачавания, непочтеност и дезинформация “. Британецът означи, че се усилват доказателствата за съветски жестокости против цивилни украинци и за опустошителните последствия от нашествието на Русия в Украйна. 

„ Всеки член на този съвет би трябвало да прати ясно обръщение, че тези безумни нуклеарни закани би трябвало да спрат неотложно “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се организират срещите на управителния орган на Организация на обединените нации.

„ Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е почнал “, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато огромна част от света се събира в Организация на обединените нации, президентът на Русия е добавил „ масло в огъня “ и е показал своето „ неуважение и пренебрежение към Хартата на Организация на обединените нации, Общото заседание на Организация на обединените нации и Съвета за сигурност “. 

По мотив държанието на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба сподели иронично:

„ Днес забелязах, че съветските дипломати бягат съвсем толкоз неприятно, колкото съветските бойци “. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР