Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова американския президент Доналд

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова американския президент Доналд
Коментари Харесай

Гутериш призова Тръмп да не напуска ядрената сделка с Иран

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани американския президент Доналд Тръмп да не напуща интернационалната нуклеарна договорка с Иран, съобщи Би Би Си.

Пред медията Гутериш е декларирал, че има сериозен риск от война в случай че съглашението от 2015 година бъде прекъснато. Тръмп мощно подлага на критика съглашението, в което Иран се съгласява да приключи своите нуклеарни опити или ще бъде глобен. Американският президент има време до 12 май да реши дали остава или не в договорката.

Гутериш съобщи, че иранското съглашение е „ значима дипломатическа победа ” и би трябвало да се резервира. „ Не би трябвало да се отхвърляме от него, в случай че нямаме по добра опция ”, сподели той и добави, че сме „ изправени пред рискови времена ”.

Това се случва дни откакто Израел разкри „ секретни нуклеарни документи ”, обвинявайки Иран в създаването на загадка нуклеарна стратегия.

Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи, че документите потвърждават, че договорката, подписана от предходния президент на Съединени американски щати, Барак Обама, е „ била издигната от неистини ”.

Европейските съдружници на Съединени американски щати - Франция, Англия и Германия са единомислещи, че договорката е най-хубавият метод да се спре създаването на нуклеарни оръжия в Иран. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР