Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш категорично осъди терористична атака

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш категорично осъди терористична атака
Коментари Харесай

ООН осъди терористичната атака в Уганда

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрично осъди терористична офанзива в събота против учебно заведение в региона на Мпондуе в Уганда.

" Отговорните за този ужасяващ случай би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването ", сподели представителят на заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации Фархан Хак по отношение на нападението на бунтовническата група на Съюзническите демократични сили (СДС) на границата сред Уганда и Конго.

Той цитира вести за нападението, които сочат, че доста хора са били убити и отвлечени - множеството от тях възпитаници.
 Бунтовници избиха 41 души в учебно заведение в Уганда
Бунтовници избиха 41 души в учебно заведение в Уганда

38 от жертвите са възпитаници

Хак сподели, че Гутериш е изказал съболезнованията си на роднините на убитите, държавното управление и народа на Уганда.

Припомняме, че Бунтовници убиха повече от 40 души при нахлуване против приблизително учебно заведение в Уганда.

Атаката е била осъществена наоколо до границата с Конго.

Местните управляващи прецизираха, че част от учениците са получили смъртоносни изгаряния, откакто бунтовниците са запалили общежитие, а други са били убити или посечени с мачете.

Полицията твърди, че зад офанзивата против междинното учебно заведение Лубириха в граничния град Мпондуе стоят бунтовници, които от години правят набези в размирната източна част на Конго.

През последните години Съюз на демократичните сили бяха упрекнати в осъществяването на редица офанзиви, ориентирани против цивилни, в отдалечени елементи на Източно Конго.

Съюз на демократичните сили от дълго време се опълчват на ръководството на президента на Уганда Йовери Мусевени - съдружник на Съединени американски щати по въпросите на сигурността, който е на власт от 1986 година

Групата е основана при започване на 90-те години на предишния век от мюсюлмани от Уганда, които настояват, че са били изолирани от политиката на Мусевени. По това време бунтовниците проведоха смъртоносни офанзиви в угандийски села, както и в столицата. През 1998 година при друго нахлуване бяха избити 80 студенти.

Съюз на демократичните сили са открили връзки с групировката " Ислямска страна ".

През март минимум 19 души в Конго бяха убити от екстремисти от Съюз на демократичните сили.
 Кървава офанзива на
Кървава офанзива на " Ислямска страна " в Конго

Напрежение в основен район

Властите в Уганда от години дават обещание да заловят бойците на Съюз на демократичните сили даже отвън територията на Уганда. През 2021 година Уганда нанесе въздушни и артилерийски удари в Конго против групировката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР