Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера пред президента

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера пред президента
Коментари Харесай

Шефът на НАТО в Белия дом: Украйна постига напредък в контраофанзивата

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през вчерашния ден пред президента на Съединени американски щати Джо Байдън на среща в Овалния кабинет, че украинците " реализират прогрес " в своята контраатака, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че съгласно Столтенберг това може да укрепи тяхната позиция, когато се появи опция по дипломатически път да се постави завършек на войната с Русия.

Столтенберг се срещна в Белия дом с Байдън, който съобщи, че задължението на Съединени американски щати към НАТО е здрав като канара. Това става на фона на въпроси за това дали мандатът на генералния секретар на НАТО ще бъде продължен. Засега е планувано Столтенберг да напусне в края на септември след девет години на този пост.

" Подкрепата, която дружно оказваме на Украйна, в този момент към този момент е от голяма важност на бойното поле ", сподели генералният секретар на НАТО. " Защото офанзивата стартира и украинците напредват, реализират триумфи ", добави той. " Все още е прекомерно рано, само че това, което знаем сигурно е, че колкото повече земя съумеят да освободят украинците, толкоз по-силни позиции ще имат те на масата за договарянията ", акцентира Столтенберг.

Байдън означи, че съдружниците от НАТО са станали по-единни по време на войната в Украйна и " ще градим върху тази движеща мощ ", когато алиансът се събере на годишната си среща на върха във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли. Президентът на Съединени американски щати, който се стреми да резервира единството на съдружниците от НАТО против Русия след началото на войната през февруари 2022 година, добави: " С божията благословия ще можем да запазим това единение ".

Много страни членки на НАТО биха желали да се вземе решение по въпроса кой ще оглави алианса, когато техните водачи се съберат в Литва. Това не им дава доста време да основат нужния консенсус, който е нужен за избирането на нов водач. Столтенберг не даде отговор на въпроса дали мандатът му би могъл да бъде продължен, отбелязва Ройтерс.

Срещата сред Байдън и Столтенберг в Белия дом, четвъртата подред сред двамата, се проведе в миг на необикновен риск и неустановеност за НАТО, показва организацията.

Украйна, въоръжена със западни оръжия, е в началния стадий на своята контраатака против Русия, която може доста да промени характера на войната, почнала преди близо година и половина. НАТО желае да продължи да поддържа Киев, като в същото време заобикаля алиансът да бъде директно замесен в спор с Москва. Руският президент Владимир Путин твърди, че Украйна търпи неуспехи, като губи танкове и бронирани машини.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР