Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти след

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти след
Коментари Харесай

Столтенберг уточни: Няма да увеличаваме ядрения арсенал на НАТО, но ще го модернизираме

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред публицисти след срещата си с американския президент Джо Байдън в Белия дом, че Алиансът не възнамерява да увелича нуклеарния си боеприпас, а единствено да го модернизира.

„ Нямаме проекти да усилваме броя на нуклеарните оръжия. Това, което ще създадем, е просто да сменяем досегашните самолети със самолети от пето потомство, а Съединени американски щати да модернизират оръжията си “, разясни пред медиите ръководителят на Алианса.

Припомняме, че Столтенберг сподели в изявление за английския вестник „ Телеграф “ през уикенда, че страните от НАТО разискват разполагането на спомагателни нуклеарни оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна подготвеност на фона на засилващата се опасност от Русия и Китай. Тогава от Москва разчетоха поръчката като „ предпочитание за заплашване “ от страна на Запада.

НАТО разполага с нуклеарни средства за въздържане от десетилетия. Това не е нещо ново, нито пък е ново замяната на остарели самолети с нови от пето потомство. Не е ново и желанието на Съединени американски щати да модернизират своите оръжия, акцентира Столтенберг и добави, че Алиансът е транспарантен в това отношение.

Йенс Столтенберг заяви още, че 23 от 32-те страни в НАТО тази година ще похарчат 2% от своя Брутният вътрешен продукт за вложения в защитата, отбелязва 20minutos.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР