Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че следващия

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че следващия
Коментари Харесай

НАТО организира среща за Украйна въпреки възраженията на Унгария

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че идващия месец ще свика среща на високо ниво на главния конгрес на военната организация за съдействие с Украйна макар възраженията на Унгария, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9926
Комисията НАТО-Украйна не е провеждала срещи на министерско ниво от няколко години. Последната намира се организира на по-ниско равнище през 2019 година в Киев, като посланиците на НАТО се причислиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от министрите от неговия кабинет към три години преди пълномащабното навлизане на Русия.

Унгария и Украйна са в пререкания поради закон, обвързван с езика, който бе признат в Украйна през 2017 година Националистическото държавно управление в Будапеща твърди, че този закон лишава членовете на транскарпатското етническо малцинство от правото да учат на маджарски език. Оттогава Унгария постоянно блокира съвещанията на Комисията НАТО-Украйна.

" Това е открита рамка. Имам мандат да свикам (заседание) ", съобщи Столтенберг, който ръководи съвещанията на НАТО. " С почитание към въпросите, които Унгария повдигна, от известно време не съм свиквал такива, само че в този момент ще продължа да привиквам съвещанията на Комисията НАТО-Украйна. "

Той съобщи, че съвещанието ще се организира в границите на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел на 4 и 5 април, и добави: " Не съм възнамерявал повече срещи, само че, несъмнено, това няма да бъде еднократно събитие. " Той означи, че Зеленски е поканен да взе участие в срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Столтенберг съобщи също, че на срещата идващия месец ще бъдат разисквани опасенията на Унгария, свързани с малцинствата.

НАТО взема решенията си с консенсус и Столтенберг отхвърли да каже за какво упорства да свика срещата макар мнението на Унгария. Но Унгария непрестанно отсрочва датата за гласоподаване на участието на Финландия и Швеция в НАТО, като забавя влизането им без особени пояснения.

Столтенберг съобщи, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто на среща по-рано през днешния ден му е удостоверил, че Народното събрание в Будапеща ще гласоподава за участието на Финландия на 27 март, само че не е ясно по кое време и дали ще гласоподава за влизането на Швеция.

Сиярто също отхвърли да каже какъв е казусът, като съобщи пред кореспонденти, че Комисията НАТО-Украйна се привиква " по аргументи, които не е мое обвързване да разгадавам ". Той обаче съобщи, че решението на Столтенберг " съгласно нас вреди на заветното единение на НАТО ".

Унгария е строго подложена на критика поради своята политика в региона на човешките права, в това число признат преди две години закон, който съгласно правозащитни групи е хомофобски и трансфобски. Освен това, Европейският съд по правата на индивида осъди метода, по който Будапеща се оправя с претендентите за леговище, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР