Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Турция,

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Турция,
Коментари Харесай

Столтенберг ще посети Турция в търсене на подкрепа за членството на Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Турция, с цел да разиска участието на Швеция в Алианса, оповестява " Ройтерс ".

Визитата му ще бъде опит за завършване на процедурата, която беше отсрочена заради възражения от страните членки на НАТО Турция и Унгария.

По време на двудневна среща на външните министри на НАТО в Осло Столтенберг съобщи, че по-рано тази седмица е разговарял с Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда беше избран отново за президент на Турция.

" Ще пътувам до Анкара в близко бъдеще, с цел да продължа с обмислянето на опциите по какъв начин да осигурим допустимо най-бързото присъединение на Швеция ", уточни той.

След като изборите в Турция завършиха и Ердоган завоюва още един мандат като държавен глава, някои външни министри на НАТО показаха оптимизъм, че Анкара към този момент ще отдръпна възраженията си против кандидатурата на Стокхолм да се причисли към военния съюз.

" След като изборите в Турция завършиха, е значимо страната да продължи процеса на ратификация ", разяснява финландският външен министър Пека Хаависто.

Турция ратифицира присъединението на Финландия към НАТО през март. Тя обаче към момента има възражения във връзка с Швеция и упреква Стокхолм, че дава леговище на членове на екстремистки групировки, които смята за терористи.

Няколко външни министри въпреки всичко показаха убеденост, че Швеция може да се причисли към Алианса преди или по време на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли.

" Има доста огромни упования, че шведското знаме ще бъде издигнато (във Вилнюс) ", означи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

На собствен ред Швеция още веднъж акцентира, че е изпълнила всички сложени условия, с цел да стане член на военния съюз.

" Изпълнихме всички наши задължения. Време е Турция и Унгария да стартират ратификацията на участието на Швеция в НАТО ", настоя шведският външен министър Тобиас Билстрьом.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР