Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе спешни разговори

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе спешни разговори
Коментари Харесай

Временният ни представител в НАТО: Не очаквайте спешни действия на Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще организира незабавни диалози с посланиците на страните членки от Алианса във връзка случилото се нощес в Полша, тъкмо до границата с Украйна. Тази среща е въз основата на член 4 от Договора за групова защита.

Златин Кръстев, който е краткотрайно ръководещ Постоянната делегация на България в НАТО, изясни пред БНР, че преди броени часове е завършила извършената в Бали в границите на форума на Г-20 среща, на която също е разискван този въпрос.

„ Говори се за вчерашната ескалация и съветски удари по Украйна, както и за жертвите там. Засегната беше и тематиката за детонацията в Полша. Разследването ѝ към момента не е завършило, само че може да се допусна, че е разследване на ударите от съветска страна. “

Единството на съдружниците ще бъде засвидетелствано и през днешния ден, съобщи той.

 „ Възможно е да има съответни дейности, само че това зависи от разбора на обстановката. През последните 8 месеца НАТО взе голям брой решения за укрепване на източния си фланг. Има 8 бойни групи, в това число и една в България. Подготвени сме за възможна ескалация “.Успехите на НАТО се дължат на предвидимостта, подсети Кръстев.

„ През последните 70 години постоянно е имало отвод от офанзиви против нас “.

Няма да има внезапни придвижвания, съобщи краткотрайно ръководещият Постоянната делегация на България в НАТО.„ Може да има разискване и в подкомитетите. Чакаме също резултата от следствените дейности в Полша. Основното е да засвидетелстваме цялостна взаимност с Полша. Ако тя изиска съответни неща, като засилена противоракетна защита, това ще бъде разисквано “

Бих желал да успокоя, че нещата са под надзор, не чакаме незабавни дейности, сподели той.

В НАТО няма твърди наставления, по които да се работи в обстановка, изясни Кръстев.

„ Обикновено се чува оценката на съдружника, който е заплашен. Това не е еднократен акт. Може да се изиска и военна експертиза от органите на НАТО ", подсети дипломатът. 
ТЕМА преди 12 минути 197 преди 19 минути 214 преди 22 минути 423
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР