Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на предложенията

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на предложенията
Коментари Харесай

Столтенберг отхвърля руското предложение НАТО да се откаже от разширяване

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опълчи на предложенията на Русия, съгласно които НАТО би трябвало се откаже от разширението и да дава военна помощ на Украйна, съдържащи се проектодоговора за гарантиране на сигурността. Той направи съответното изказване в изявление за вестник Le Journal du Dimanche, оповестено в неделя.

„ Никога няма да вършим отстъпки във връзка с сигурността на нашите съдружници или правото на всяка нация, в това число Украйна, сама да взема решение ориста си. Украйна е суверенна страна и надлежно има право да се пази, позволено е от Устава на Организация на обединените нации. Тя има право да изиска помощ за това и не виждам по какъв начин това заплашва Русия, която е агресорът в този спор “, аргументира се Столтенберг.
Spiegel: Повече натовски бойци в България и Румъния поради Русия желае главнокомандващият силите на НАТО в Европа
Американският военачалник Тод Уолтърс, висш главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, е предложил подсилване на източния ф...
Прочети повече
Според него решимостта на алианса да поддържа Киев се дължи на следеното „ огромно скупчване на сили “ на съветска територия по границата с Украйна. Столтенберг напомни, че при положение на експанзия Москва ще бъде изправена пред „ стопански и политически наказания “, а „ от боен проект това може да значи нова фаза на подсилване на НАТО “ в най-близките до Русия страни „ от Румъния “ към балтийските страни “.

„ Измина година и половина, откогато съветски дипломати за последно стъпиха на прага на Съвета Русия-НАТО. Идеята за нова конференция, на която ще обсъдим зони на въздействие, в които великите сили могат да управляват това, което техните съседи могат и не могат “, ще ни хвърли обратно, а това въобще не е вярната посока “, сподели той.

В същото време Столтенберг се разгласи в интерес на продължаването на полемиките за намиране на средства за повишение на доверието сред Русия и алианса. Той също по този начин се застъпи за „ увеличение на прозрачността на ученията, понижаване на рисковете и напрежението и всичко, което може да усъвършенства връзките “. Това, сподели той, може да се приложи, само че " не в ущърб на главните правила на НАТО ".

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР