Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи
Коментари Харесай

Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Европа да усили производството на оръжия, с цел да поддържа Украйна и да предотврати " евентуални десетилетия на борба " с Москва. Столтенберг изложи причините си в изявление, оповестено от немските медии.

Преди основната среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че " би трябвало да възстановим и разтеглим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним личните си ресурси ". Коментарът на Столтенберг пред немския вестник Welt am Sonntag идват на фона на възходящите молби за снаряди, муниции и друга военна помощ от Украйна, до момента в който сраженията й с съветските сили навлизат към този момент в третата си година.

Западните водачи също приканиха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън приканиха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предизвестиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг съобщи, че " няма непосредствена военна опасност против който и да е съдружник, само че в това време чуваме постоянни закани от Кремъл против страните от НАТО ".

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години сподели, че " мирът в Европа не може да се приема за даденост ", сподели ръководителят на НАТО и акцентира значимостта на отбраната на страните в алианса. " Докато влагаме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква експанзия “, сподели той. " НАТО не търси война с Русия, само че ние би трябвало да се подготвим за възможна десетилетия на борба. Ние следим от близко какво прави Русия и увеличихме наличието си в източната част на алианса ", добави Столтенберг.

По думите му, " в случай че Путин победи в Украйна, няма гаранция, че съветската експанзия няма да се популяризира още повече. Така че поддръжката за Украйна в този момент и вложението в личните качества на НАТО е нашата най-хубава отбрана ".

Министрите на защитата на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на съветската атака в Украйна. Среща на контактната група по защитата на Украйна ще бъде основна част от договарянията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР