Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на неформална среща

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг присъства на неформална среща
Коментари Харесай

Столтенберг в Скопие при нарастващо напрежение на Балканите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг участва на неофициална среща със съдружниците от НАТО от Западните Балкани. Тя се състоя при възходящо напрежение в БиХ и Косово.


Той посочи, че не вижда военна опасност против никой от съдружниците на НАТО в района, само че това, което вижда, е повишаване на напрежението в Косово, както и на напрежението в Босна и Херцеговина.

„ Ние сме загрижени за развиването на обстановката в някои страни от района, само че би трябвало да се признае силата и смисъла на НАТО. Ние сме тук от години. Увеличихме наличието си в Косово и, несъмнено, сме внимателни и следим обстановката от близко. Става дума по-скоро за това по какъв начин да помогнем за стабилизирането на прилежащите ни страни. Намирам за доста потребно да седнем с всички водачи от района и да потвърдим и споделим оценките си “, отговори Столтенберг след взаимната конференция след неофициалната среща на водачите на НАТО от района.

Той също по този начин приветства примирието в Близкия Изток.

НАТО и РСМ

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски уточни, че провеждането на тази среща в Скопие е още едно удостоверение, че РСМ е скъп сътрудник в НАТО и фактор на непоклатимост в района.

" Искам да поздравявам още един път генералния секретар на НАТО Столтенберг. Радвам се, че през днешния ден Северна Македония е хазаин на неофициалната среща на водачите на страните - членки на НАТО, от района. Още един път се удостоверява нашата роля като фактор на сигурността в района, само че и като държава-членка на НАТО. Ние сме безрезервно фокусирани върху осъществяването на отговорностите си като част от алианса ", съобщи Ковачевски.

" Нашите жители би трябвало да се гордеят, че живеят в страна-членка на НАТО, която има извънредно равнище на сигурност ", добави той.


„ РСМ е скъп съдружник в НАТО. Скопие способства за сигурността и стабилността в Западните Балкани. Страната взе участие в КФОР, стреми се към 2 % разноски за защита и изрично е жигосала съветската експанзия в Украйна. НАТО може да разчита на Северна Македония и Северна Македония може да разчита на НАТО “, съобщи Столтенберг.

НАТО и Западните Балкани

Лидерите от съдружниците на НАТО в Западните Балкани означиха значимостта на алианса в района. Като се обърна внимание на методите за превъзмогване на проблемите със сигурността в района.

“Необходимо е НАТО да участва по-активно в Косово, изключително да ангажира повече войски за защита на границата сред Косово и Сърбия, която е източник на проблеми със сигурността, откъдето идват лица и групи, които целят да дестабилизират Косово ”, съобщи министър председателят на Албания Еди Рама.

Главата на албанското държавно управление акцентира, че предишното на района е изпълнено с блока и кръвопролития и все пак хората от Западните Балкани в никакъв случай не са живели по-добре от в този момент.

„ В бъдеще би трябвало да бъдем по-добри, в сравнение с сме през днешния ден. Убедени сме, че Косово би трябвало да форсира процесите на интеграция в НАТО. Искам да благодаря на президента на Хърватия, който непрекъснато повтаря това, и съм склонен с позицията, че е неуместно Косово да бъде възпрепятствано в този развой, до момента в който в това време в НАТО всички ние сме ангажирани със страната. Косово би трябвало да бъде прието от страните от НАТО и Европейски Съюз “, добави Рама.

Министър-председателят на Черна гора Милойко Спаич посочи, че Черна гора е една от дребното страни, които нямат проблеми със съседите си.


„ Сложната конюнктура на сигурност изисква непрекъснати старания. Черна гора, която няма проблеми със своите съседи, ще продължи да играе градивна роля в района “.

„ Трябва да го използваме, с цел да изградим мостове в района. Трябва също по този начин да използваме стопанската система, с цел да преодолеем историческото завещание на района, което разрешава на трети страни да имат доста повече присъединяване в района, в сравнение с би трябвало “, сподели Спаич.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович се съгласи, че конгрес на страните от Югоизточна Европа би бил значим и заслужава внимание.

„ Предложение да се намерения за конгрес, в който да вземат участие страните от Югоизточна Европа, може би още няколко страни и, което е доста значимо, Белград, Прищина и Сараево. Смятам, че заслужава вниманието на първо място на НАТО и на генералния секретар. Той ще реши дали е допустимо и осъществимо. Разбира се, и тези три столици “ сподели Зоран Миланович, президент на Република Хърватия.

НАТО участва в Югоизточна Европа, наред с други неща, посредством интервенцията на КФОР в Република Косово и посредством поддръжката на интервенцията на EUFOR Althea в Босна и Херцеговина.

Столтенберг беше на обиколка в Западните Балкани, като посети Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР