Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници
Коментари Харесай

НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг показа на западните съдружници оферти за подсилване на източния фланг на Алианса . От Москва се чака да оцени това като нарушаване на Учредителния акт НАТО-Русия , заяви ДПА, базирайки се на дипломатически източници.

Подробности за предложенията към момента не са предоставени. Източници на ДПА обаче означават, че концепциите на Столтенберг са в несъгласие с някои разпореждания на Учредителния акт.

„ Днес министрите на защитата на НАТО разпоредиха на военните командири да изготвят проекти за подсилване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна “, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. " На сушата новата ни позиция би трябвало да включва доста повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на подготвеност, с повече предислоцирано съоръжение и доставки ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти.

Ръководителят на НАТО съобщи обаче, че Алиансът не възнамерява да изпраща сили в Украйна , откакто Полша го прикани да разположи мироопазваща задача.

" Призоваваме Русия, президента Путин да изтегли силите си, само че нямаме проекти за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна ", съобщи Столтенберг след среща на министрите на защитата на НАТО.

На 25 февруари Столтенберг съобщи, че Учредителният акт " не действа, тъй като една страна - Русия - го нарушава от години ". Той съобщи, че съглашението се основава на " основни правила, измежду които са зачитането на териториалната целокупност и суверенитета на всички страни, в това число Украйна ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР