Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави България по повод

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави България по повод
Коментари Харесай

Столтенберг ни поздрави за 18 г. от влизането в НАТО: България неизменно е отдаден съюзник

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави България във връзка 18-ата годишнина от присъединението на страната ни към Алианса.

Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа, като разгласиха във Facebook видеообръщение на Столтенберг.

В него той се обръща към ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и народните представители.

От 18 година насам България непроменяемо е била предан съдружник, акцентира Столтенберг.

" Благодарен съм за приноса на България към общата ни сигурност. Това важи в не по-малка степен за района на Черно море, който е от огромно стратегическо значение за НАТО. В София е ситуиран Щабен детайл за консолидиране силите на НАТО като част от предното наличие на НАТО. Това съставлява очевидно и поредно наличие на НАТО във Вашата страна ", акцентира генералният секретар.

" Българският принос е още по-значим в този решителен миг за нашата сигурност. Войната на президента Путин в Украйна всекидневно носи гибел и опустошения, застрашавайки сигурността в Европа и поставяйки пред предизвикателство целия международен ред. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и приканват президента Путин да я приключи неотложно, да изтегли своите войски и да се обърне към дипломацията ", отбелязва Столтенберг.

Той натъртва на обстоятелството, че съдружниците в НАТО постановат на Русия невиждана цена и доста са нараснали своята поддръжка за Украйна, в това число с огромни количества противотанково и противоракетно съоръжение, за спасяването на човешки животи.

" България е изпратила филантропична помощ за Украйна и включително за заслон и медицински материали. Зная също, че приемате бежанци от Украйна ", акцентира генералният секретар.

" На фона на тази нова действителност НАТО укрепва своите възпиращи и отбранителни качества. В момента има сили от стотици хиляди в положение на нараснала подготвеност на територията на Съюза. Налице е цифров състав от 100 000 от Съединени американски щати в Европа и оке 40 000 под директното командване на НАТО най-много в източния фланг на Съюза със мощната поддръжка на въздушни и морски сили, както и противовъздушна защита ", споделя още Столтенберг.

" Съюзниците са изпратили войскови сили в България. Испания е изпратила бойни самолети " Юрофайтър ", а скоро Нидерландия ще прати F-35, работейки един до друг с българските Военновъздушни сили. Създавате и нова многонационална бойна група на НАТО ", акцентира генералният секретар.

" Ние ще пазиме България и всеки сантиметър територия на съдружник ", споделя Столтенберг, като акцентира единството на алианса.

" Един за всички и всички за един. Усиленото ни наличие е отбранително. Не за провокиране, а за попречване на спор. За запазване на мира ", споделя още Столтенберг.

Той прикани България, както и всички съдружници, да влагат минимум 2% от Брутният вътрешен продукт в защита.

" Зная, че мога да разгадавам все по този начин на ангажираността на България в НАТО в бъдеще ", заключава Столтенберг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР