Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че алиансът

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че алиансът
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Китай се готви да достави оръжие за Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през днешния ден съобщи, че алиансът е видял признаци, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия и предизвести Пекин да не подхваща сходни стъпки, заяви Ройтерс.

Изявлението пристигна броени дни, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести Китай за следствията, в случай че даде материална поддръжка на съветската инвазия в Украйна.

„ Не сме виждали никакви доставки на смъртоносна помощ от Китай за Русия, само че видяхме признаци, че те обмислят това и могат да го осъществят “, съобщи Столтенберг в изявление за Ройтерс.

„ Това е повода, заради която Съединените щати и други съдружници са доста ясни и предизвестяват против това. И Китай би трябвало, несъмнено, да не поддържа противозаконната война на Русия “, добави той.

Няма неотложен коментар от страна на Китай, само че външното министерство в Пекин съобщи по-рано през днешния ден, че всяка евентуална разследваща информация за изпращане на оръжия от Китай към Русия, каквато Съединени американски щати възнамеряват да разгласяват, е единствено спекулации.

Русия и Китай подписаха съглашение за партньорство „ без ограничавания “ предишния февруари, малко преди съветските сили да нахлуят в Украйна. Икономическите връзки  сред Москва и Пекин процъфтяват, до момента в който връзките на Москва със Запада охладняха.

Столтенберг напомни, че Китай е член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и че войната на Русия против Украйна нарушава Устава на Организация на обединените нации.

„ Основният принцип на тази харта е да се зачита интегритета на другите народи, да не се навлиза и да не се  нахлува със стотици хиляди бойци в друга страна “, сподели той. „ Разбира се, Китай не би трябвало да взе участие в това “, добави Столтенберг.

Китай съобщи, че ще изложи позицията си за това по какъв начин да се реши спорът в Украйна с политически средства в документ, който, съгласно съветските държавни медии, ще бъде оповестен на годишнината от „ специфичната военна интервенция “ на Русия, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР