Генералният секретар на НАТО посети Румъния, където пристигнаха допълнителни 1000

...
Генералният секретар на НАТО посети Румъния, където пристигнаха допълнителни 1000
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО посети военна база в Румъния

Генералният секретар на НАТО посети Румъния, където дойдоха спомагателни 1000 американски бойци от Германия. Йенс Столтенберг разгласи, че Алиансът ще разиска в околните месеци дълготрайно наличие в югоизточна Европа, на фона на напрежението към Украйна.

НАТО продължава да укрепва източния си фланг. Днес в северната ни съседка дойде първият от общо три американски конвоя с военно съоръжение. Всички те ще отидат в базата " Михаил Когълничану " край Констанца, където към този момент има американски бойци.



Там на посещаване бяха шефът на НАТО Йенс Столтенберг и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

" Румънският народ и персонално аз сме признателни на президента Байдън за разполагането на бойци в Румъния. Ние сме единствено на 200 благи от нелегално анексирания Крим. Освен това споделяме част от северната и източната граница с Украйна. Румъния постоянно е била част от обезпечаването на северноатлантическата сигурност със забележителен принос към реализиране задачите на алианса ", сподели Клаус Йоханис, президент на Румъния.



Оставаме в подготвеност за политическо решение, само че сме бдителни и единни сподели Столтенберг.

" Засилихме готовността на Силите за реагиране на НАТО и можем да разположим още сили в къс период, в случай че е належащо. Съединените щати да вземем за пример, оповестиха, че са разпределили 8 500 спомагателни бойци към Силите за реагиране на НАТО. Освен това, преценяме дали би трябвало да поправяме нашето по-дългосрочно наличие в източната част на алианса и това включва бойна група в Румъния, а може би бойни групи и в други региони на югоизточната част на Алианса. "



Москва счита, че изострянето на обстановката към Украйна основава претекст за усилване на военното наличие на НАТО покрай съветските граници.

Сн. БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР