Генералният секретар на НАТО каза днес, че организацията е готова

...
Генералният секретар на НАТО каза днес, че организацията е готова
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО е готова да разположи дори повече свои части за потушаване на размириците в Косово

Генералният секретар на НАТО сподели през днешния ден, че организацията е подготвена да разположи повече свои елементи в Косово за потушаване на размириците в етнически разграничената северна част на страната, съобщи Ройтерс. Първото подкрепление от 700 бойци към този момент е изпратено.

„ НАТО ще остане бдителна. Ние ще бъдем там, с цел да подсигуряваме безвредна и сигурна среда, а също и с цел да спомогнем за успокояването и намаляването на напрежението “, сподели той пред кореспонденти в коридорите на НАТО среща на министрите в Осло, Норвегия.

Ескалацията на напрежението в връзките Белград-Прищина стартира в петък, когато сърбите в Северно Косово се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си. В понеделник, когато косовската полиция употребява още веднъж сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до конфликти, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби. 

НАТО реши да усили своята задача от 4000 души в района със 700 спомагателни бойци, откакто 30 души от мироопазващите сили и 52-ма протестиращи етнически сърби бяха ранени в понеделник.

Столтенберг дефинира насилието против войските на НАТО като „ изцяло недопустимо “ и сподели, че съдружниците приготвят още войски, ако НАТО би трябвало да изпрати спомагателни подкрепления в района.

„ Нашето обръщение както към Белград, по този начин и към Прищина е, че те би трябвало да се ангажират добросъвестно благодарение на разговор под егидата на Европейски Съюз ", добави той.

Ръководителят на европейската дипломация повтори през днешния ден преди срещата на върха на Европейската политическа общественост в Молдова, че насилието в Косово би трябвало да бъде прекъснато и той ще продължи да поддържа връзка със забърканите страни. 

Борел уточни, че при срещата си с премиера на Косово Албин Курти в Словакия той го е призовал да извърши своята роля в оправянето с рецесията. Борел изрази вяра, че ще има опция да насочи същото обръщение и към президента на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград., отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР