Генералният мениджър на Националната аматьорска лига по баскетбол сподели пред

...
Генералният мениджър на Националната аматьорска лига по баскетбол сподели пред
Коментари Харесай

Мартин Механджиев: Искаме да се завърнем в залата, но не можем да рискуваме

Генералният управител на Националната аматьорска лига по баскетбол показа пред Sportal.bg претекстовете на управлението за краткотрайното паузиране на сезона. От 25 октомври насам в НАЛБ не се е изиграл нито един мач, защото обстановката с ковид стартира да тормози Лигата прекомерно съществено. Точно поради това потърсихме Мартин Механджиев, с цел да изясни какво се случва зад завесата.


- Здравейте, господин Механджиев! Знаете, че следим и отразяваме с голям интерес протичащото се в Националната аматьорска лига по баскетбол. Молим да информирате нас и почитателите какво се случва със сезона в НАЛБ.

- Здравейте! Най-напред употребявам опцията да изкажа благодарностите си във връзка с взаимната ни активност! В НАЛБ високо ценим професионализма и отношението Ви, като имам вяра, че Sportal.bg печели извънредно доста дивиденти, имайки поради и ангажираността, която проявявате към спорта в най-чистата му форма.

По отношение на сезона в НАЛБ за жалост обстановката не е безпроблемна. Първите 3 кръга минаха ужасно - стойностни и оспорвани дуели, съществени и виновни тимове, нито един отсрочен мач и удивителен интерес към активността ни. След това обаче попаднахме в клопката на здравословните проблеми. Най-напред бяхме принудени да отложим дуели на тимове, които имаха инфектирани или карантинирани състезатели. На 25.10.2020 година пък изиграхме последните си дуели към днешна дата. От 26.10.2020 година, имайки поради възходящ брой карантинирани състезатели, а с това и терзания у значително хора, взехме решение да отложим всички дуели до 28.10.2020 година в това число. Към 26.10.2020 година много хора чакаха и резултатите си от проби.

Честно казано тогава чаках и нова наредба от страна на властимащите, която да ограничи активността ни и на национално равнище - по сходство на метода, по който беше лимитирана сред март и юни 2020 година.  Няма налично изложение. Това не се случи, а на 28.10.2020 година планирахме да продължим по проект с мачовете от 31.10.2020 година - да отлагаме дуели единствено на тимове, в които има инфектирани и/или карантинирани състезатели. До 29.10.2020 година на обяд обаче получихме забележителен брой позвънявания от страна на доста тимове, а новините за жалост не бяха положителни. Имайки поради броя на хората със здравословни проблеми, както и карантинираните участници, а и обстановката като цяло, взехме решение да удължим паузата до 04.11.2020 година в това число.

На 03.11.2020 година отложихме всички дуели до 11.11.2020 година в това число. В забележителен брой тимове още веднъж имаше инфектирани и контактни хора. Немалка част от представителите на екипа на НАЛБ също имахме здравословни проблеми, като при част от хората за жалост се получиха и извънредно неприятни затруднения.

Вчера, 11.11.2020 година, удължихме паузата до 20.11.2020 година в това число. Съдейки по неофициалната противоположна връзка, която получавам от участниците, към този момент можем да имаме вяра, че се вижда светлина в тунела, само че към момента не можем да си позволим да се върнем в залата.

Приветстваме желанието за игра от страна на съвсем всички участници. Всички сме нетърпеливи да се завърнем в залата, само че безусловно единомислещо преценихме, че нямаме различен избор с изключение на да продължим с отлагането на дуелите в НАЛБ.  Няма налично изложение. Имайки поради очевидния пик сега, цялостната обстановка и виновното държание, което имаме вяра, че е вярното, сме на мнение, че по никакъв метод не следва даже да се разяснява застрашаване на здравето на участниците и членовете на екипа на НАЛБ.

- Докога смятате, че може да продължи тази пауза? Вече повече от 15 дни не е имало мачове в НАЛБ.

- За страдание не мога да дам каквато и да е прогноза. Всички имаме голямото предпочитание да се върнем към естествения си темп и да вършим това, което обичаме. Не можем обаче да поемаме непремерени опасности, и то със здравето на хората.

В момента събираме формалните мнения на участващите тимове. Отворихме полемика, която ще продължи до 15.11.2020 година и която ще ни помогне да установим дали е допустимо да обновим сезона от 21.11.2020 година.

- Възможно ли е това да промени формата на шампионата?

- Възможно е, само че все още не е на дневен ред. По време на сезон 2019/2020, както стана дума към този момент, имаше пауза от повече от 3 месеца. Тогава не променихме формата на шампионата. Няма да е проблем да наваксаме 2-3-4 пропуснати седмици. По-големият проблем е обвързван с обстоятелството, че безусловно нищо не зависи от нас. Да, ние не сме принудени да отлагаме мачовете в НАЛБ - няма наредба, която да ни задължава да го вършим, само че никога не бихме желали да жертваме здравето на който и да е. Отговорността, която усещаме, е обвързвана освен със устрема ни да подобряваме всеки един подробност в организацията в баскетболно отношение, само че и с нуждата от съответни реакции, когато става дума и за сходни форсмажорни условия, които не са в нашите пълномощия.  Няма налично изложение. В съвсем цяла Европа надпреварите за дилетанти сега са спрени. Колкото и да се стремим да се съпоставяме единствено с най-елитните професионални шампионати в света, то няма по какъв начин в тази ситуация да не отчетем и сериозна разлика - че професионалните спортисти се подлагат на проби преди всеки собствен дуел, а и контактите им са много по-ограничени. При феновете, които са експерти в най-различни сфери, явно контактите са доста повече и доста по-разнообразни, а и няма по какъв начин да си разрешават проби преди всеки собствен дуел.

- Каква е разликата с първата вълна, когато спортът беше неразрешен?

- Общото е, че решенията на властимащите остават малко неразбрани. Според мен тогава рисковете бяха много по-незначителни, само че рестрикциите бяха доста по-големи. Сега самите ние сме принудени да сложим на пауза това, което обичаме да вършим, само че официално имаме опция да го продължим. Самият факт, че сред март и юни може би множеството от нас нямаха познати със здравословни проблеми, а в този момент за жалост това напълно не е по този начин, мисля, че е задоволително сладкодумен.

Много хора се свързаха с нас, с цел да ни поздравят за виновното държание и в тази обстановка. Дори акцентираха обстоятелството, че в разнообразни организации се прикрива информацията за заболели, контактни и карантинирани хора, с цел да не се стопират мероприятията. Това по какъв начин се постъпва в други организации не е наша работа. Ние имаме вяра, че е наш дълг да предоставяме достоверната информация на всички участници. Всеки самичък може да взема решение по какъв начин да я употребява, само че в нашата идеология е заложено да сме правилни и да не прикриваме безусловно нищо.

- Има ли терзания у хората и биха ли били подготвени тимовете да се върнат в залата?

- Както към този момент споделих, мисля, че всички ние нямаме самообладание да се върнем към естествения си темп и да можем да сме още веднъж в залата. Хората са разнообразни и това дали се тормозят и по какъв начин реагират на обстановката е тяхно право. Отново дублирам, че ние считаме, че би трябвало да подходим отговорно и да не излагаме на риск здравето на който и да е. Фактът, че има толкоз хора със здравословни проблеми, за жалост и без да сме специалисти в региона, ни кара да имаме вяра, че рисковете не биха били премерени. А с това би трябвало да уважим и терзанията на хората, които изпитват такива.  Няма налично изложение.

- Имате ли планувани действия до момента в който не сте в залата?

- Най-напред употребявам опцията да се извиня за неналичието на интензивности напоследък. Това се случи поради здравословните проблеми, с които се наложи да се борим и явно фокусът се измести. Да планираме действия сега е комплицирано, защото никой не може да прави съответни проекти, имайки поради, че няма по какъв начин да знаем какъв брой време ще продължи всичко. Лично аз възнамерявам напълно скоро още веднъж да се концентрирам напълно върху НАЛБ, да наваксаме с всички изостанали задания, да бъдем още веднъж дейни (макар и единствено отвън залата на този етап) и да се опитаме да начертаем проекти за бъдещето (в това число и да продължим полемиките за възможното обновяване на мачовете, справяйки се с рисковете).

- Благодарим за изчерпателните отговори! Пожелаваме Ви да сте здрави и нека доста скоро НАЛБ още веднъж може да демонстрира любовта към играта и усмивките на хиляди хора в баскетболната зала.

- Благодаря за поканата! Пожелавам на Вас, на всички участници в НАЛБ и на всички хора като цяло да бъдат здрави! На тези, които имат здравословни проблеми - бързо възобновяване! Надявам се всичко да отмине наред и скоро още веднъж да можем да вършим това, което обичаме. Това, което зависи напълно от нас ще го създадем - скоро онлайн интензивностите ни ще бъдат обновени.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР