Генералният консул на Гърция в Мариупол, последният дипломат на ЕС,

...
Генералният консул на Гърция в Мариупол, последният дипломат на ЕС,
Коментари Харесай

Генералният консул на Гърция в Мариупол Манолис Андрулакис: Дано никой никога не види това, което аз видях

Генералният консул на Гърция в Мариупол, последният посланик на Европейски Съюз, евакуирал се от обсаденото украинско пристанище, съобщи в неделя, че градът към този момент е част от тези места, известни с това, че са били опустошени от война.

Манолис Андрулакис е оказал помощ на десетки гръцки жители и етнически гърци да изоставен опустошения град след нашествието на Русия в Украйна. Той самият напусна Мариупол във вторник и след четиридневно пътешестване през Украйна влезе в Румъния през Молдова, дружно с още 10 гръцки жители.

„ Надявам се никой в никакъв случай да не види това, което аз видях “ ,

сподели Андрулакис, представен от организация, когато дойде в неделя на интернационалното летище в Атина и се събра със фамилията си.

„ Мароупол става част от листата с градове, които бяха изцяло разрушени от война; няма потребност да ги посочвам – това са Герника, Ковънтри, Алепо, Грозни, Ленинград “, безапелационен е той.

Според гръцкото външно министерство Андрулакис е последният посланик от Европейски Съюз, напуснал Мариупол, където

доста локални поданици са хванати в клопката на тежки бомбардировки към този момент повече от две седмици ,

до момента в който съветските сили се стремят да поемат контрола над града.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели в събота, че съветската блокада на Мариупол е „ гнет, който ще се помни за епохи напред “.

Най-малко 10 етнически гърци бяха убити и няколко бяха ранени, откогато Русия стартира да нападна Мариупол. Повече от 150 гръцки жители, екипажи на кораби и етнически гърци са били евакуирани от района, заяви гръцкото външно министерство.

Мариупол, град с над 400 000 поданици преди войната ,

исторически постоянно е имал доста население от етнически гърци, които са били дейни в търговията и корабоплаването в района от византийския интервал насам.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР