Генералната прокуратура на Беларус започна днес наказателно дело във връзка

...
Генералната прокуратура на Беларус започна днес наказателно дело във връзка
Коментари Харесай

Прокуратурата в Беларус погна опозицията заради опасност за "националната сигурност"

Генералната прокуратура на Беларус стартира през днешния ден наказателно дело във връзка със основаването на координационен съвет на опозицията, предадоха международните организации.

„ Създаването и дейностите на координационния съвет са ориентирани към изземване на държавната власт, както и в ущърб на националната сигурност на Република Беларус. По този факт е формирано наказателно дело по член 361 от Наказателния кодекс ", съобщи генералният прокурор Александър Конюк.

Цитираният член се отнася за този, който „ приканва за дейности, ориентирани към увреждане на националната сигурност на Република Беларус “, и планува оптимално наказване от пет години затвор.

В същото време във Варшава някогашният кандидат за президентския пост в Беларус Валерий Цепкало беседва с външния министър на Полша Яцек Чапутович и двамата разискаха основаването на фонд в поддръжка на стачкуващите от беларуските предприятия. Цепкало осведоми за срещата през днешния ден в акаунта си в Телеграм.

"Обсъдено бе основаването на полско-американски фонд за финансова и юридическа поддръжка на гражданското общество в Беларус, по-специално на хората, ранени по време на митингите или стачкуващи в предприятията ", написа Цепкало.

Той уточни, че през днешния ден възнамерява и среща с ръководителя на полския сенат Томаш Гродски.

По-рано бе обявено, че беларуските управляващи са оповестили Цепкало за интернационално търсене. В родината му против него е формирано наказателно дело за рушвет, само че политикът твърди, че делото е изфабрикувано. Вътрешното министерство в Минск съобщи, че по сигнал от беларуски жител с турски генезис стартира предварителна инспекция дали Цепкало е правил противоправна активност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР