Генералът от запаса Петър Павел сътвори изненада на президентските избори

...
Генералът от запаса Петър Павел сътвори изненада на президентските избори
Коментари Харесай

Генерал от запаса изненадващо изпревари Бабиш на президентския вот в Чехия

Генералът от запаса Петър Павел сътвори изненада на президентските избори в Чехия, като изпревари с дребна разлика милиардера Андрей Бабиш и завоюва първия тур на президентските избори в Чехия, съобщи Ройтерс, като се базира на съвсем дефинитивни резултати.
Още по темата
Резултатите от 99,7 на 100 от изборните секции демонстрират, че Павел печели 35,4% от гласовете, а някогашният министър председател Бабиш - 35%, осведоми Българска телеграфна агенция.

Двамата ще се изправят един против различен на балотаж след две седмици. Това е поврат на вота, откакто малко по-рано частичните резултати сочеха преднина за Бабиш, съгласно Ройтерс.

Павел е някогашен шеф на генералния щаб и ръководител на военния комитет на НАТО. Лидерът на опозицията Андрей Бабиш пък беше министър председател до 2021 година

За разлика от настоящия държавен глава Милош Земан краткотрайният лидер за президентския стол Павел е с прозападна ориентировка и поддържа военната помощ за Украйна да продължи, както е и покровител на приемането на еврото.

Бабиш пък е срещу увеличението на военната помощ за Украйна и е определян от съперника си като популист.

В Чехия президентът има обилни пълномощия при назначението на министър-председател, шеф на централната банка, както и на конституционни съдии.

Президентът е и главнокомандващ на армията, както и има известна тежест в региона на външните работи на Чехия.

На трето място е преподавателката по стопанска система Дануше Нерудова с 13,7%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР