Ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпросите на деца в предаването

...
Ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпросите на деца в предаването
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Борисов се убеди, че и аз съм човек със силен характер

Ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпросите на деца в предаването " 120 минути " по bTV.

На въпросите на какъв брой е години и дали го е боязън от ковид Мутафчийски отговори: На 55 година, август месец ще навърша 56. Въпреки, че е незабележим и мен ме е боязън, няма човек, който да не го е боязън, единствено децата не би трябвало да ги е боязън. Тестван съм към 7 или 8 пъти до момента, даже считам, че е рядко. Ние непрестанно се срещаме с доста хора, би трябвало да сме виновни към тези срещи.

Попитан коя униформа му е по-удобна - генералската или лекарската, Мутафчийски отговори: По-удобно се усещам в лекарските си облекла, това е всекидневието ми от 30 година насам. Там се усещам в свои води. По стичане на събитията съм и боен доктор и военачалник, гордея се с всичко това. В момента се усещам повече военачалник, в сравнение с доктор. Работата ми е повече организаторска. Нямам нито лекари, нито военни в рода, само че това беше осъзнато предпочитание.

" Ужасно ми е мъчително, че децата са подложени на такова тестване, без да схванат смисъла на това нещо. Децата не заслужават това нещо, което се случва в този момент. Бабите и дядовците им страдат за тяхната обич, то зависи от всички нас. Дали в този момент ще покажем самодисциплина, откакто можем да вървим съвсем на всички места. Няма никаква формула, която да се следва. Това е ново предизвикателство на света. Завиждам на мои сътрудници, които приказват, все едно им е ясно безусловно всичко. Масово хората не знаят против какво са изправени, тъй като този вирус има повече незнайни от известни сега. Единствената формула, потвърдила триумф е физическото разграничаване, само че това стопира целият обществен живот. В други страни бяха прекратени всевъзможни произвеждане. Ние сме привикнали да употребяваме всичките си улеснения. Все още не може да се откри точната формула. Заради това казахме, че ще изповядваме способ на опит и неточност, това не е уязвимост - в противен случай ", сподели Мутафчийски на въпрос на децата по кое време ще могат да видят бабите и дядовците си. 
Омръзна ми от тебе - мама и тате вървят на работа, а аз седнал съм на село. Искам да пуснеш детските градини, към този момент нямам самообладание да отивам на детска градина.

" Знам, че доста хора отчайвам с непопулярни ограничения. За детските градини деликатно следим нещата. Детските градини са основен фактор за младежите да отидат да работят. В момента считам, че е рисково да се отварят, би трябвало да следим в други страни като Дания и Германия и да преценим ", отговори Мутафчийски на момченце, което пита по кое време ще се отворят детските градини.

" В момента наклонността се резервира, каквато беше. Заразяването е на клъстери и фамилно без данни за дифузно разпространяване ", сподели той.

" Възприехме модел, който се изповядва в Израел - 100 души дневно за три дни и се стягат ограниченията. Не би трябвало да се гледа броя на болните, а опциите на здравната система. Имаме максимален растеж на болни в болница, те са към 380.

" За самостоятелните спортове няма проблем, физическият контакт е стеснен. В груповите спортове има опасности в съблекалните. Нашите тимове нямат опциите на " Арсенал ". Бундеслигата отварят в средата на месеца, към 25 футболисти имат данни за ковид. Ще проследим деликатно по какъв начин се провежда едно такова тържество. Трябва да взимаме най-хубавото, което се случва в света. Плувните басейни имат редица условия. Ако виждате, че водата е бистра, тя има химия вътре. Във ВМА поддържаме 2 басейна в Хисаря. Ако не се добави химия, единствено за 24 часа басейнът зеленясва. Той има толкоз дезинфектанти, които унищожават тези вируси ", отговори генералът на спортните въпроси на децата.

" Вие не знаехте и преди този момент, че би трябвало да носите маска, не бяхте привикнали да пазите отдалеченост, не ви идваше в главата, в този момент хората имат инстикт за това нещо. Хората знаят, че не би трябвало да пипат наляво надясно, че би трябвало в транспортно средство да са с маска. Здравната ни система беше безусловно неподготвена, а в този момент е много по-подготвена, няма общо с това, което беше ", отговори Мутафчийски на въпрос за какво към този момент не се носят маски на открито.

На въпрос за какво слуша Бойко Борисов Мутафчийски отговори: " Премиерът е човек с доста мощен темперамент, само че мисля, че се убеди, че и аз съм със мощен темперамент. Моите сътрудници в щаба са експерти, аз само не съм в тази област. Но моите задания в последните години са в организацията на военното опазване на здравето. Едно нещо с което не съм бил склонен с него е отварянето на заведенията и това не стана. Също и с детските градини - до момента в който нямаме опит да не отваряме, той разгласи обществено, че това е нашето мнение. Не постоянно се съгласявам с господин Борисов.

Защо кака би трябвало да върви на матурите, има ли заплаха и другата образователна година да сме у дома.

" На матурите ще се носят маски от квесторите и учениците. Надявам се да свърши коронавирусът скоро. Много лекари споделят, че топлото време ще повлияе, доста споделят, че това няма да се случи. Трябва да се научим да живеем с ковид. Изработени са механизми да не се нарушава образователния развой и децата би трябвало да се научат да се пазят ", сподели още той.

" Децата зададоха най-смислените въпроси, които съм чувал до момента, целувам ги и ги прегръщам ", приключи Мутафчийски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР