Gemcorp Capital Management Limited обяви значителна капиталова инвестиция в Milele

...
Gemcorp Capital Management Limited обяви значителна капиталова инвестиция в Milele
Коментари Харесай

Gemcorp Capital стартира платформа за преход на Milele Energy за 150 милиона долара

Gemcorp Capital Management Limited разгласи забележителна финансова инвестиция в Milele Energy, платформа за чиста сила, която ще бъде със седалище в Найроби, Кения. Milele се концентрира върху създаването, придобиването и усъвършенстването на активи за чиста сила в Африка на юг от Сахара.

Първоначалната инвестиция включва финансиране за плануваното придобиване от страна на Milele на забележителен дял в най-големия вятърен парк в Африка - планът за вятърна сила на езерото Туркана в Кения - с спомагателни проекти за доста разширение на индустриалния потенциал от наличните вятърни и слънчеви запаси. Всяка от вложенията на Milele ще има за цел да сътвори стотици директни работни места по време на строителството и евентуално няколко хиляди непреки работни места посредством даване на чиста и евтина зелена електрическа енергия, която да задвижва индустриалния напредък на Кения.

Инициативата беше публично оповестена на бизнес срещата на високо ниво на AmCham на 30 март в Кения, на която участваха президентът на Кения Уилям Руто, посланикът на Съединени американски щати в Кения Мег Уитман, ръководителят на Milele Джей Айрланд, основният изпълнителен шеф на Milele Ерик Гранског и мениджърът на портфолиото за чиста сила на Gemcorp Capital Пранав Хамар.

От 2019 година насам планът за вятърна сила на езерото Туркана доставя до 30% от електрическата енергия на страната, създавайки работни места за над 320 чиновници, от които 85% са от локалната общественост и 99% от Кения. Като най-големият вятърен парк в Африка, планът употребява вятърен запас, който се подрежда измежду първите 0,1% в света, което го прави един от най-продуктивните вятърни паркове в света, с благоприятни условия за разширение, способни да създават няколко гигавата и да отговорят на повишаващото се търсенето на сила в Кения.

Milele Energy се управлява от трима някогашни ръководители на General Electric Africa с повече от 50 години кумулативен опит в африканския енергиен бранш. Компанията е учредена през 2019 година от Ерик Гранског, основен изпълнителен шеф на компанията и някогашен ръководещ шеф на General Electric Capital - Африка. Мениджърският екип на Milele Energy включва ръководителя Джей Айрланд, някогашен основен изпълнителен шеф на General Electric Africa и ръководещия шеф Мишел ван дер Вестхуицен, която е някогашен началник на развиването на General Electric Power - Африка.

Инвестицията на Gemcorp Capital ще поддържа осъществяването от страна на Milele Energy на серия от стратегически значими енергийни инфраструктурни планове в цяла Африка с обща мощ над 500 мегавата, обхващащи както възобновими технологии, по този начин и приложенияот вида " газ за базово натоварване ".

Главният изпълнителен шеф на Gemcorp Capital Атанас Бостанджиев съобщи: " Изключително сме разчувствани да създадем тази инвестиция в Milele Energy, чиято задача да набира вложения за облекчаване на възходящото търсене на сила в Африка по благонадежден и виновен метод, е в цялостно сходство с нашата лична задача. Вятърният план на езерото Туркана има основен принос към портфолиото от зелени енергийни мощности в Кения; той обезпечава до 30% от електрическата енергия, създадена през 2022 година Радваме се, че сме в челните редици на зареждането с сила на тази стопанска система, която има голям капацитет за индустриално развиване и напредък, който ще даде благоприятни условия за възходящото население на страната. "

Председателят на Milele Energy Джей Айрланд съобщи: " Инвестицията на Gemcorp в Milele е кулминационна точка на съвсем четири години старания за основаване на нова енергийна компания, основана в Африка, която да зарежда с сила бъдещето й. Тя има най-младото и най-бързо растящо население в света: 70% от жителите на Африка на юг от Сахара са на възраст под 30 години. До 2050 година една четвърт от хората по света ще бъдат африканци, с над 500 милиона семейства и възходяща междинна класа, което ще даде подтик на потребителските разноски. Мисията на Milele е да отключи огромния капацитет за чиста сила на Африка, с цел да отговори на големите енергийни потребности на континента по на ниска цена, резистентен и виновен метод. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР