ГДНП изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата.

...
ГДНП изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата.
Коментари Харесай

Резултатите от проверката на ТОЛ системата отиват в прокуратурата

ГДНП изпраща в прокуратурата материали от инспекция за ТОЛ системата. Според проверяващите има данни за закононарушение по член 220 от Наказателен кодекс, осъществено от предходно управление на АПИ, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Проверката е почнала през месец октомври 2021 година по сигнал за непозволени дейности от чиновници в Националното ТОЛ ръководство. В хода на инспекцията е открито, че бивше управление на Агенция " Пътна инфраструктура “ е сключило контракт за самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 година и е за период от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лева с Данък добавена стойност. За първите 24 месеца от влизането му в действие на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лева с Данък добавена стойност на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до приключване на периода на контракта (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лева с Данък добавена стойност – съображение за хипотетична от проверяващите причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет /престъпление по член 220 от НК/.

В рамките на инспекцията е установено и несъблюдение на контракта от страна на изпълнителя - той  не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата - по този метод е изпълнен и съставът на член 319а от Наказателен кодекс. Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР