ГДБОП предупреждава за появили се фиктивни сайтове в интернет, предлагащи

...
ГДБОП предупреждава за появили се фиктивни сайтове в интернет, предлагащи
Коментари Харесай

ГДБОП предупреди: Фалшиви сайтове предлагат медицинско оборудване за борба с COVID-19

ГДБОП предизвестява за появили се фиктивни уеб сайтове в интернет, предлагащи здравно съоръжение за отбрана от COVID-19. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Според добитата информация задгранични компании се построили мрежа от няколко фиктивни компании и уеб сайтове в интернет, посредством които оферират здравно съоръжение за отбрана от вируса, предопределено за здравни служащи.

Според данните, след предплатено превеждане на 70% от средствата в сметки в Белгия и Англия, парите се изтеглят и реалокират в други сметки в Португалия, Белгия, Англия и Китай, а доставките в никакъв случай не идват.

От ГДБОП прецизират, че домейн имената на лъжливите уеб сайтове са по този начин особено основани, че наподобяват близки/подобни на действително съществуващи фармацевтични компании и публични страници, а логата им са присвоени или изкопирани. До момента са открити повече от 20 жертви на измамата от три европейски страни, които са изгубили над 110 000 евро.

Идентифицираните досега фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE
Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr; santepublique–france.fr.

Представители на български компании, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от упоменатите компании, могат да се извърнат и да алармират в отдел „ Киберпрестъпност “ в Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ -ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР