Газпром потвърди обема на доставките на газ за Молдова през

...
Газпром потвърди обема на доставките на газ за Молдова през
Коментари Харесай

Ултиматум! Молдова остава без синьо гориво, ако не си плати дълга към Газпром

" Газпром " удостовери размера на доставките на газ за Молдова през октомври от 5,7 милиона кубически метра дневно, само че акцентира, че може да приключи контракта когато и да е заради неналичието на съглашение за споразумяване на историческия дълг. Това се споделя в известие на холдинга, представено от ТАСС.

" Газпром " също по този начин отбелязва, че молдовската страна постоянно нарушава наредбите на контракта по отношение на изискванията на заплащане на доставения газ ", се споделя в изказването.

В същото време към момента не е подписано съглашение за споразумяване на историческия дълг за газ, доставен през предишни години. " По тази причина Газпром има право да приключи сегашния контракт когато и да е ", акцентират от холдинга. Тук обаче Молдова има възражения, тъй като " Газпром " чака Кишинев да заплати и за газа употребен от непризнатата Приднестровска молдовска република - сепаратистки проруски регион, източно от река Днестър, който на практика не заплаща за потребления от него газ.

По-рано ръководителят на борда на шефовете на компанията " Молдовагаз " Вадим Чебан заяви, че доставките на съветско гориво за републиката не престават както нормално, макар неизпълнението от молдовското държавно управление на договореностите за времето за сключване на съглашение за споразумяване на дълга.

Едно от главните условия, при които " Газпром " се съгласи през октомври предходната година да удължи контракта за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните заплащания. Тогава държавното управление на републиката се ангажира да наеме задграничен инспектор, който да ревизира дълга към Газпром до 1 май 2022 година, само че това не се случи. Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину заяви, че републиката е получила пролонгация до 1 октомври, макар че молдовската страна настоя за краен период до края на март. След това управляващите в Молдова започнаха да показват безпокойствие от вероятното прекъсване на доставките на газ на 1 октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР