Газпром“ не се страхува от конкуренциятаГазопроводът ТАНАП от Азербайджан за

...
Газпром“ не се страхува от конкуренциятаГазопроводът ТАНАП от Азербайджан за
Коментари Харесай

ТАНАП – всички печелят

„ Газпром “ не се опасява от конкуренцията


Газопроводът ТАНАП от Азербайджан за Турция стартира работа. Част от природния газ по него е предопределен за Европейски Съюз. Но „ Газпром “ не се опасява от неговата конкуренция. Промишлените доставки на природен газ в Турция от азерското находище „ Шах-Дениз 2 “ по ТАНАП ще стартират през юли.

За разлика от съветския „ Северен поток-2 “, планът за доставката на каспийски газ през Турция за Европейски Съюз е подсилен от Брюксел. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович назова този газопровод „ значим стадий “ в основаването на нов енергиен маршрут и подсилване на енергийната сигурност на Евросъюза, в това число „ най-уязвимите райони, като Югоизточна Европа и Южна Италия “. „ Всички ние ще спечелим от моста сред Каспийския район и пазара на Европейски Съюз “, сподели той.

Но политическото значение на „ Южния газов кулоар “ сега надвишава икономическото. 10 милиарда куб.м газ са една капка в морето за Европейски Съюз с неговите годишни потребности от съвсем 500 милиарда куб. м. От тях към 130 милиарда се добиват в самия Европейски Съюз, останалите, съгласно данни на Евростат, се внасят от Русия и Норвегия (по 37%), Алжир (по-малко от 13%), Катар и други страни (над 10%). Първите доставки на „ синьото гориво “ по ТАНАП и ТАП за Италия се чакат не по-рано от 2020 година Пропускателната дарба на тези газопроводи може да се увеличи от 10 на 24 милиарда куб. м годишно, а на един идващ стадий и до 31 милиарда.

Но даже и в този случай планът остава относително дребен: потенциалът единствено на „ Северен поток-2 “ е 55 милиарда куб. м годишно. Но има и други аргументи за спокойствието на съветския газов монополист. Една от тях е, че Москва сама оказва помощ за напълването на ТАНАП с газ. Проблемът е, че най-малко за момента Азербайджан няма задоволително личен газ, с цел да покрие потребностите на открито и вътре в страната.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР